Løsning i sikte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når regjeringen og Arbeiderpartiet er blitt enige om budsjettforhandlinger, er det også store sjanser for at forhandlingene lykkes. Et flere timer langt toppmøte lørdag endte med klarsignal om videre forhandlinger. I praksis ble det dermed gitt beskjed til de fire partiene på Stortinget om å finne en løsning innenfor de rammene som ligger på bordet.
  • Det viktigste som er skjedd er at Arbeiderpartiet har gitt opp kampen mot kontantstøtten i denne omgangen, og at et svekket parti er tvunget til å endre strategi midt i stortingsperioden. Thorbjørn Jagland er påpasselig med å hevde at Arbeiderpartiet ikke skal bli noe støtteparti for regjeringen. Men enighet om budsjettet betyr også medansvar for den økonomiske politikken. Arbeiderpartiet skal ikke stemme subsidiært for budsjettet, slik de to høyrepartiene tidligere har gjort.
  • Jaglands krav kan ikke virke avskrekkende på regjeringen. De endringene som må komme, ligger klart innenfor akseptable grenser for en liten mindretallsregjering. Når hovedkravet er utjamning og mer rettferdig fordeling, samsvarer det godt med den politiske retningen regjeringen selv ønsker å styre etter. Likevel må ikke resultatet bli en svekket finanspolitikk med uheldige virkninger på priser, renter og sysselsetting. Gamle feil må ikke gjentas.
  • Helt siden valget for to år siden har vi hevdet at tyngdepunktet i Stortinget ligger i det såkalte skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiet og sentrum, og at dette bør avspeiles i praktisk politikk. Nå kan dette endelig blir en realitet. Selv om omstendighetene har tvunget Arbeiderpartiet til forhandlingsbordet, fortjener partiet honnør for at det har innsett at en kursomlegging er nødvendig. Det kan påvirke samarbeidsforholdet og det politiske landskapet fram mot 2001. Det kan bli vanskeligere å stable på beina et bredt borgerlig regjeringsalternativ, slik Høyre ønsker. Men det betyr også at regjeringen Bondevik har oppnådd sitt etterlengtede mål om blokkuavhengighet.