Løsningen på livets gåte

- Først fikk vi astronomien, deretter Darwins utviklingslære. Dette er det tredje store steget i forståelsen av mennesket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier John Sulston, sjefen for den britiske delen av verdens største og dyreste biologiske prosjekt, The Human Genome Project. Han og de andre forskerne er i ferd med å gi et helt nytt innhold til ordene DNA, gen og kromosom, som vi husker fra naturfagpensum.

- Kartleggingen av genomet (se faktaboks) er en vitenskapelig revolusjon vi ikke fatter følgene av ennå. Det vil forandre måten vi ser på oss selv som mennesker, på samme vis som da vi fant ut at jorda snurrer rundt sola og at vi stammer fra apene, forklarte Sulston da Dagbladet besøkte The Sanger Institute utenfor Cambridge like før jul. I rekordfart har det offentlig finansierte prosjektet, som ble startet i 1989, kartlagt det menneskelige genmaterialet.

Etter planen skulle forskerne være ferdig i 2005. Men fordi legemiddelgigantene luktet stor fortjeneste, sprøytet de inn store summer i private firmaer som konkurrerte med det offentlige genom-prosjektet om å bli først ferdige i kartleggingen. Og torsdag i forrige uke fikk de kommersielle interessene uttelling. Det private firmaet Celera Genomics fra Washington D.C. kunngjorde at de har klart å reprodusere alle de genetiske bitene som utgjør DNA-koden. Men det er det ingen som kan sjekke, for selskapet holder oppdagelsen hemmelig for å sikre profitten. Det offentlige genom-prosjektet legger de ferdige genene fortløpende ut på Internett.