- Løst prat og synsing

Verken Lund-kommisjonens medlemmer eller politikerne lar seg oppskake over innrømmelsen av at Forsvarets hemmelige tjenester drev ulovlig overvåking lenger enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for Forsvarets sikkerhetsstab Jan Erik Larsen sa langt på vei til Dagbladet i går at sikkerhetsoffiserer førte egne arkiver over «mistenkelige» personer og videreformidlet opplysninger til lokalt overvåkingspoliti så seint som for tjue år siden.

- Larsens uttalelser rokker uansett ikke ved Lund-kommisjonens arbeid. Vi påpekte at E-tjenestene drev en omfattende og ulovlig personovervåking etter krigen, sier historieprofessor Berge Furre som var med i Lund-kommisjonen.

Det meste kartlagt

- På 50-tallet ble det gjort en arbeidsdeling mellom Politiets overvåkingstjeneste og Forsvarets hemmelige tjenester. Etter den tid skjedde det en gradvis nedtrapping av E-tjenestens overvåking. Larsen gir uttrykk for at det kan ha forekommet noe lenger. Men det han kommer med, er ganske løst og udokumentert, sier Furre.

Han understreker at kommisjonen ikke var innom ethvert lokalt politikontor.

- Jeg tror nok vi har funnet det grøvste. Det kan komme fram mer, men da i kvantitet og ikke noe kvalitativt nytt, sier Furre.

- Dette er synsing

Høyesterettsdommer Ingse Stabel hadde i Lund-kommisjonen et særlig ansvar for gransking av Forsvarets sikkerhetstjeneste. Også hun mener det Larsen kommer med, er lite konkret.

- Jeg oppfatter at Larsen kommer med en antakelse og ikke har noe konkret bevis. Det er en synsing som det ikke er grunnlag for å kommentere. Men dersom Larsen vet noe mer enn det som kom fra i Lund-kommisjonens rapport, bør han jo gå til sine overordnede med det, sier Stabel.

Kommisjonens leder, Ketil Lund vil ikke kommentere intervjuet med Larsen: - Jeg er ferdig med kommisjonen og uttaler meg ikke mer om den. Også lederen i forsvarskomiteen i Stortinget, Marit Nybakk (Ap), sier om kommisjonen: - Den har vi lagt bak oss.

- Jeg oppfatter Larsens uttalelser som en posisjonering i forhold til to viktige saker Stortinget skal behandle i vår, omorganiseringen av Forsvaret og stortingsmeldingen om sikkerhet og sårbarhet. Han er ute og synser om disse sakene, og det er ikke så overraskende, sier Nybakk.