«Gutten i esken»

Løste 65 år gammel drapsgåte

Politiet i Philadelphia mener de har funnet identiteten til en gutt som ble funnet drept i 1957.

FUNNET: Rettsmedisinere forsøkte å lage et bilde av hvordan gutten kan ha sett ut før han ble drept. Illustrasjon: Carl Koppelman
FUNNET: Rettsmedisinere forsøkte å lage et bilde av hvordan gutten kan ha sett ut før han ble drept. Illustrasjon: Carl Koppelman Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): En drapsgåte som har plaget Philadelphia i 65 år kan være løst, melder CBS News.

I februar 1957 ble liket av en gutt funnet i en eske langs Susquehanna Road. Gutten, som var mellom fire og seks år gammel, var blitt drept. Saken rystet USA og han ble kalt både «Amerikas ukjente barn» og «gutten i esken».

Nå avslører politiet i Philadelphia at de har fått et DNA-gjennombrudd i saken og har funnet identiteten hans, melder TV-kanalen.

Varsler pressekonferanse

Ifølge NBC News bekrefter politiet at de har klart å spore opp guttens identitet og fødselsattest. Dermed vil jakten på en gjerningsperson trappes opp.

- Det har vært en rask utvikling i etterforskningen, sier politikaptein Jason Smith til TV-kanalen.

Han vil imidlertid ikke gi flere detaljer om guttens identitet før en planlagt pressekonferanse neste uke.

- Etterforskningen vil startet på nytt, og vi vil begynne å lete etter en mistenkt, sier Smith.

Ny gravstein

Nå står det «Amerikas ukjente barn» på gravsteinen der liket av gutten ligger begravet på kirkegården Ivy Hill.

- Å få et navn på den gravsteinen er det alle har ønsket bestandig. Jeg er bare så glad for at jeg kan være her og få vite at jeg vil se den lille guttens navn på gravsteinen, sier Linda Tamburri, som jobber på kirkegården, til CBS News.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Hun tok til tårene da nyheten om guttens identitet ble kjent.

Politiet har funnet navnet til «gutten i esken» etter årevis med DNA-analyser.

Gutten ble funnet i en eske langs Susquehanna Road i februar 1957.

- Dødsårsaken står oppført som stump vold. Han så også ut til nylig å ha blitt vasket og stelt med en hårklipp, forklarte den pensjonerte politietterforskeren Bob Kuhlmeier i april 2021.

I 2019 ble liket av gutten gravd opp for andre gang for å hente ut mer DNA. Gjennom slektsforskningsdatabaser skal politiet så ha sporet opp familiemedlemmer.

Mange teorier

- Dette er den lengste sammenhengende drapsetterforskningen i historien til Philadelphia-politiet, sier Bill Fleisher i Vidocq Society, til NBC News.

Det er en frivillig organisasjon bestående av pensjonerte politifolk og rettsmedisinere som gransker gamle, uløste saker.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. 17. oktober 2022 ble Johny Vassbakk tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Mange var interessert i denne saken, forklarer Fleisher.

Gjennom åra har det vært mange teorier og spor i etterforskningen av drapssaken.

- Vi trodde kanskje han var en gutt fra Ungarns, som kom hit i 1956 etter opprøret i landet. Vi hadde alle disse teoriene, forklarer Fleisher.

De fleste tipsene og sporene har imidlertid vist seg ikke å stemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer