Liket i Smutthullet

Løste ID-gåten med hjelp av Dagbladets opplysninger

Det var den russiske fiskeren Kirill Filippov fra krabbebåten «Memele» som ble fanget i trålen i Smutthullet. Han forsvant på havet i 2016.

NAVN PÅ BUKSA: «Kirill» sto det i kyrilliske bokstaver på likets oljehyre. Det ble ett av flere avgjørende spor i jobben med å identifisere liket. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NAVN PÅ BUKSA: «Kirill» sto det i kyrilliske bokstaver på likets oljehyre. Det ble ett av flere avgjørende spor i jobben med å identifisere liket. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Dagbladet var med på å sette oss på sporet med teorien om at det var sjømannen fra «Memele», sier Ståle Luther, som er seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt.

Ifølge Luther er det faren til den avdøde som er informert om sønnens dødsfall.

Han forteller at politiet hele tiden holdt andre muligheter åpne, men at Dagbladets opplysninger bidro til at politiet kunne snevre inn søket.

Under obduksjonen av liket fant krimteknikerne et navn som var skrevet på mannens oransje oljehyre. Navnet «Kirill» sto skrevet i svart med kyrilliske bokstaver.

Mannskapslister

- Vi fant mannskapslistene og på tråleren «Memele» var det en person som het Kirill Filippov som hadde kommet inn Norge, men som ikke hadde reist ut, sier Luther.

Liket av Kirill Filippov hadde ligget i den kalde Barentshavet siden 2016 og obduksjonen var krevende. Likevel klarte rettsmedisinerne og krimteknikerne å sikre fingeravtrykk.

Etterforskerne i Troms kunne da kontakte russisk politi med et navn. Og et fingeravtrykk.

- Det gjorde identifikasjonen av liket mye enklere. I tillegg var vi heldige at russerne hadde fingeravtrykket i sine registre, sier Luther.

LIKMYSTERIET I SMUTTHULLET: Her peker sjøfolk ut hvem det mystiske liket er. Se Dagbladets unike reportasje fra jakten på identiteten til det ukjente liket fra Smutthullet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mulig med DNA

Etterforskningslederen mener politiet ville klart å finne mannens identitet ved å benytte DNA, men at det ville tatt mye lengre tid.

Å identifisere et ukjent lik kan være tidkrevende arbeid, men denne gangen gikk prosessen relativt fort.

- Det har gått veldig raskt og over all forventning. Jeg er veldig stolt over at jeg har så dyktige krimteknikere og etterforskere. De har gjort en god jobb og har bidratt til den raske løsning, sier Ståle Luther.

Snøkrabbe-føljetong

Det var tirsdag ettermiddag Politiet først bekreftet at det var den russiske sjømannen Kirill Fillipov fra krabbebåten «Memele» som ble funnet av en norsk tråler i Smutthullet 4. april.

Dagbladet har tidligere omtalt fra en ulykken da denne mannen falt over bord i Barentshavet fra en latvisk krabbebåt, i forbindelse med artikkelserien om snøkrabbetrafikken i Båtsfjord. Dagbladet har sjøforklaringen som ble laget av latviske myndigheter etter ulykken.

Liket ble 4. april i år fanget i trålen til den norske reketråleren «Remøy» bare 1,7 kilometer fra der Kirill Filippov falt over bord tre år tidligere.

DETALJENE: Dagbladet fikk bli med politiets krimteknikere Trond Høydal og Espen Berger under obduksjonen av det ukjente liket som ble funnet i Smutthullet i Barentshavet. Hver minste detalj blir undersøkt, avfotografert og katalogisert i håp om at klær og eiendeler skal avslør spor som kan lede til en positiv identifisering av den avdøde. Video: Øi... Vis mer

Lange vakter - farlig arbeid

Den da 27 år gamle russiske sjømannen ble tatt av lina som teinene er bundet til, og dratt over bord i det iskalde vannet i Smutthullet. Ifølge sjøforklaringen kan lange og slitsomme vakter ha bidratt til at Kirill Filippov ikke var oppmerksom nok i det farlige arbeidet.

Dagbladet fant en mulig løsning på likmysteriet i Smutthullet i Odessa i Ukraina for et par uker siden. Da fant vi en rekke sjøfolk som hadde kjent Kirill, og som kjente igjen klærne fra politiets obduksjon.

Les intervjuet med Aleksander som tok over jobben til Kirill her. Han mistet selv hånda i en lignende ulykke.

Lik i tråler

Det var 4. april den norske reketråleren «Remøy» fikk en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet. Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik.

Krabbekrigen
Dagbladet har i en serie artikler avdekket omfattende sosial dumping og mulig menneskehandel på latviske, litauiske og russiske båter som kom til Norge for å fiske snøkrabbe. Mange nordmenn har tjent gode penger på virksomheten, basert på slavekontrakter i strid med EUs minstekrav. Les alle sakene her