Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løste krisen for en million bankkunder etter åtte timer

Minibankkort er friskmeldt - sjekk nettbanken før midnatt, sier EVRY.

 FRISKMELDT:  Kortene til alle bankkunder som har vært rammet av datatrøbbel, har fungert i minibankene igjen siden klokka 21, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i it-selskapet EVRY. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix .
FRISKMELDT: Kortene til alle bankkunder som har vært rammet av datatrøbbel, har fungert i minibankene igjen siden klokka 21, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i it-selskapet EVRY. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle bankkunder som har blitt rammet i nærmere åtte av dataproblemer hos Norges største it-selskap EVRY, har hatt full tilgang med sine kort i minibankene siden klokka 21.00 i kveld.

Og nettbanker og mobilbanker var i ferd med å komme «på beina» igjen ved 22-tiden.

- De aller fleste som trenger å få utført transaksjoner i nettbanken i løpet av tirsdag, skal få gjort dette før midnatt. Vi beklager på det sterkeste at bankkunder har blitt rammet, og vi jobber hardt hver eneste dag for at det ikke skal skje igjen, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i EVRY til Dagbladet.

Norges største it-selskap er inne i driften av de fleste norske banktjenester, og de siste årene har EVRY (tidligere EDB Ergo Group) hatt en rekke driftsproblemer som har rammet store grupper bankkunder.

Siste kvartal i fjor var det seks «hendelser», opplyser Remman. Og fram til mars 2013 oppsummerte VG disse driftsstansene.

Nytt problem Denne gangen var det et hittil ukjent problem for EVRY som utløste krisejobbing utover torsdag ettermiddag og kveld.

- Leveranser fra to globale aktører var utløsende faktorer denne gangen: en sentral maskinkomponent fra IBM og programvare fra CA (Computer Associates), sier Remman.

Godt over en million bankkunder har hatt «døde» nettbanker og minibankkort siden klokka 13.30 tirsdag ettermiddag.

700 000 i Sparebank 1
De 700 000 kundene til de 16 bankene tilknyttet Sparebank 1 var vært den største gruppen. Dette er landets nest største bankgruppe etter DNB.

Kunder i de to største forretningsbankene DNB og Nordea ble ikke rammet denne gangen.

Men Skandiabankens 370 000 kunder ble satt ut av spill, og i tillegg minst sju banker til.

Hele Norges coronakart