Nato-toppmøtet

Løste Nato-floka i kaffepausen

Stoltenberg overrasket verden da han plutselig annonserte en løsning på den betente medlemsfloken i tolvte time. Bak ham lå timevis med intenst diplomatisk arbeid - og en mye omtalt kaffepause.

KAFFESUKSESS: Generalsekretær Jens Stoltenberg kunne puste lettet ut da den tyrkiske presidenten endelig godtok et svensk og finsk Nato-medlemskap, rett før det historiske toppmøtet. Foto: Violeta Santos Moura / Reuters
KAFFESUKSESS: Generalsekretær Jens Stoltenberg kunne puste lettet ut da den tyrkiske presidenten endelig godtok et svensk og finsk Nato-medlemskap, rett før det historiske toppmøtet. Foto: Violeta Santos Moura / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MADRID (Dagbladet): Etter intensiv møtevirksomhet kunne generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag kveld, like før Nato-toppmøtets startskudd, melde at det endelig var enighet mellom Sverige, Finland og Tyrkia.

Flere medier, blant andre den finske avisa Iltalethi, har i ettertid lekket detaljer fra det avgjørende møtet i Madrid.

Ikke-navngitte kilder hevdet overfor avisa at løsningen på den fastlåste situasjonen ble komponert under en utvidet toalett- og kaffepause.

Da Stoltenberg møtte den skandinaviske pressen ved Nato-møtets slutt torsdag, fikk han spørsmål om løsningen kom på plass under en «svensk fika»:

- Det er riktig at etter vi hadde sittet inne i dette møterommet ganske lenge, var det behov for å få seg litt mat og for å jobbe litt hver for seg, begynte Stoltenberg, før han avbrøt seg selv:

- Er fika en sandwich? Eller kaffe? spurte han salen.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fika er det svenske uttrykket for en kaffepause, gjerne med en søt matbit.

- Kaffe ja, det hjelper alltid det, fortsatte Stoltenberg.

Han understreket samtidig at det viktigste er at den politiske viljen til å finne en løsning er der, og at det til slutt var nødvenig med et møte på høyeste nivå for å få løsningen på plass.

Han bekreftet likevel at de i pausen jobbet videre med de samme tekstene de allerede hadde sittet med i fem timer, før det til slutt løsnet.

- Det var jo rett utenfor møterommet det skjedde. En god og velorganisert prosess, oppsummerte Stoltenberg.

- En farligere verden

Etter at Nato-forsamlingen vedtok et nytt strategisk konsept under dette toppmøtet, har det kommet sterke reaksjoner fra både Russland og Kina.

- Toppmøtet i Madrid bekrefter og konsoliderer blokkens politikk som dreier seg om aggressiv oppdemming av Russland, sa viseutenriksminister Sergej Rjabkov ifølge russiske nyhetsbyråer onsdag.

På spørsmål fra pressen om hvorvidt Nato-toppmøtet har bidratt til å gjøre verden til et tryggere eller farligere sted, var Stoltenberg klar:

- At autoritære regimer truer, kan ikke hindre oss i å beskytte våre land. Da ville de autoritære regimene få sin vilje hver eneste gang, sa den norske generalsekretæren.

Han understreket at Natos militære opptrappning nå, er et direkte resultat av den militære aggresjonen Russland har stått for:

- Nato har dessverre vært nødt til å ytterligere forsterke vårt forsvar for å forhindre rom for feilvurderinger og misforståelser i Moskva om hvorvidt Nato vil kunne beskytte sitt territorium.

- Hensikten med militær styrking, er ikke å skape fare eller konflikt, men å hindre det. Vi står overfor en farligere verden nå, avsluttet Stoltenberg.

Beroligende ord

Til tross for enighet om en militær opptrapping av Nato-styrker i Europa, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en beroligende tilnærming til utviklingen:

- Jeg tror mange nå føler nå at det er en usikker tid. Til de som er urolige for hva som skjer, vil jeg understreke og minne om at Nato er en forsvarsorganisasjon som skal forsvare landene og ta vare på sikkerheten deres, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet torsdag.

- Som jeg pleier å si, Norden truer ingen.

Se hele intervjuet her:

USIKKERHET: Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at mange er bekymret for femtiden. Fotograf i Madrid: Bjørn Langsem. Reporter i Madrid: Caisa Linea Hagfors. Vis mer

Han mener at toppmøtet i Madrid har bidratt til å gi et oppdatert bilde på Natos oppgaver og forsvar, og at han opplever at det er stor enighet blant de allierte om dette:

- Vi skal kjempe mot terror og vi skal forebygge terror. Vi skal være konsekvente i reaksjonene på at vi har krig i Ukraina, og støtte de allierte, konkluderte Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer