Lot hasjrøykerne gå

Med den blodige 2000-marsjen i minnet tok politiet ingen sjanser da rundt 2000 hasjforkjempere ruslet Marihuanamarsjen i Oslo sentrum i ettermiddag. Ingen ble tatt til tross for en real røyksky over forsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet var til stede og fulgte nøye med da Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen (NORMAL) demonstrte mot hasjlovgivinga for fjerde år på rad. I 2000 endte det i blodige gateslag hvor 18 politifolk og ti demonstranter ble skadd. Ved å arrestere en hasjrøyker påkalte de vreden fra store deler av de 1500 deltakerne. Politifolk med køller og skjold måtte legge på sprang da stein og flasker haglet mot dem.

I dag gikk det atskillig fredeligere for seg. De rundt 2000 hasjdemonstrantene og -røykerne startet marsjen rundt 15.30 og kom fram til Akershus festning en halv time senere. Da hadde et ukjent antall jointer blitt avfyrt.

Gjorde ingenting

Klok av skadde fra år 2000-marsjen vendte politiet det blinde øyet til de mange lovbryterne i toget. Hasjrøyken lå tett over forsamlingen både under marsjen og vel framme ved festningen. Uniformert politi holdt vakt og sivilie politifolk ruslet blandt de fredelige demonstrantene.

- Vi har våre styrker på plass, men vil ikke opplyse om hvor mange politifolk det dreier seg om, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt.

Også i fjor lot politiet de 2000 demonstrantene røyke i fred, og det hele forløp rolig.

Årets hasjmarsj sammenfaller med 20 års-jublieet til Blitz, og flere titalls danske BZ'ere ankom Oslo i går for å være med på festen. De er kjent for å være voldelige og tøffe demonstranter, men politiet sier at de ikke tror BZ'ernes tilstedeværelse i hovedstaden øker risikoen for sammenstøt.

- Tidligere har vi vært plaget av uvettig oppførsel fra politiets side, men vi håper at det skal gå fredelig for seg i år, sa NORMAL-talsmann Thomas Heierstad før avmarsj.

Liknende marsjer blir ifølge ham arrangert i 199 byer over hele verden i dag.

Mer om hasjmarsjene

- Vi har ikke tenkt å provosere, og politiet har forhåpentligvis forstått at det ikke er så lurt å arrestere hasjrøykere, sier Heierstad til Dagbladet.no.

Målet deres er å få avkriminalisert cannabis, og det hele starter med appeller på Youngstorget i 15-tida. Deretter går turen opp Karl Johan og forbi Rådhuset før de slår seg ned ved Akershus festning. Hvis demonstrantene følger tradisjonene, kommer hasjrøyken til å ligge tungt over gressplenene.

  • Dagbladet.no følger Marihuanamarsjen i ettermiddag.

PEACE AND LOVE: I 1999 gikk det fredelig for seg, og det samme skjedde i fjor. Både politiet og arrangørene håper at årets marsj blir rolig.
JULING: Det begynte med at politiet arresterte en hasjrøyker.
<B>OPPRØR: Hundrevis av demonstranter raste mot politiet, og det ble kraftige sammenstøt.
TÅREGASS: Etter å ha blitt jaget vekk og fått en politibil ødelagt, kom politiet tilbake med tåregass under den blodige hasjmarsjen i 2000.