Foreldre vil beskytte barna mot Trump og Clinton

Lot ikke barna se debatten

De to presidentkandidatene er veldig dårlige rollemodeller, mener barnepsykolog.

TØFF DEBATT: Nattas debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton var preget av sterk ordbruk og høyt aggresjonsnivå. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix
TØFF DEBATT: Nattas debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton var preget av sterk ordbruk og høyt aggresjonsnivå. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Titalls millioner amerikanske seere benket seg i natt foran TV-en for å få med seg den andre debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Men skal vi tro en strøm av innlegg på sosiale medier, ble mange barn skjermet mot å se de to presidentkandidatene bryne seg på hverandre, skriver Fortune.

Jeg ville snakket med dem om det. Sittet sammen med dem og sett på programmet, og vist hvordan man ikke oppfører seg. Willy-Tore Mørch, professor emeritus i barnepsykologi

«Jeg skal se debatten, men vil sende poden ovenpå for å se en film. Aldri i verden om han skal bli utsatt for det som sannsynligvis blir et lavmål», skriver pappa Jon Agee på Twitter.

«Lurer på om det er mest forstyrrende for elleveåringen å se presidentdebatten eller 'Westworld' i kveld. Tøft valg», skriver Lucas Alexander.

«Vær så snill og få barna til å forlate rommet i kveld når du ser debatten. Ingen unge burde se dette», skriver Mel.

Sexskandaler

Nå er ikke presidentdebatter tradisjonelt noe foreldre har beskyttet barna mot. Men så er heller ikke årets valgkamp som andre, og særlig de siste dagene har det haglet med saker som kanskje ikke egner seg kjempegodt for barn:

Trump har måttet tåle et skred av kritikk og trukket støtte etter at et gammelt opptak fra 2005 er offentliggjort. I opptaket skryter han over hvor lett det er å sjekke damer når man er kjendis, og råder en bekjent til å «klå dem i skrittet».

Republikaneren på sin side har fokusert på Hillarys ektemann Bills påståtte seksuelle eskapader, og stilte like før debatten opp på pressekonferanse med intet mindre enn fire kvinner som hevder seg misbrukt av den tidligere presidenten.

Under nattas debatt slo de to motstanderne dessuten an en temmelig fiendtlig tone, som begynte med at de ikke tok hverandre i hånda før de begynte. Deretter fulgte krasse personangrep, toppet med Trumps uttalelse om at han akter å sende Clinton i fengsel for den såkalte e-postsaken dersom han blir president. Han kalte også motstanderen for «djevelen».

I tillegg til dette avbrøt kandidatene hverandre og debattlederne gjentatte ganger.

- Dårlig oppførsel

John Furjanic, far til en niåring, sa til CNN i går at datteren ikke ville få se debatten.

- Jeg har ikke mulighet til å styre hva som kommer ut av kandidatenes munn, og datteren min mangler den følelsesmessige modenheten til å forstå voksne som oppfører seg som ustyrlige tenåringer. Jeg vil ikke tillate mitt barn å bli påvirket av dårlig voksen oppførsel, sa Furjanic.

Janice Taylor ville heller ikke la sine døtre på ni og tolv se debatten. Hun sier hennes viktigste kamp er å lære barna å være snille med hverandre, å la den andre snakke, å føre seg fint og alltid fortelle sannheten.

- Hvis våre ledere bruker halvparten av tida på å lyve, være ubehøvlet, avbryte hverandre og mangle alle nivåer av respekt, hva skal vi da lære barna våre? spør hun.

- Veldig dårlige rollemodeller

Willy-Tore Mørch, professor emeritus i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, sier han skjønner foreldre som ikke vil la barna se Trump/Clinton-debatter.

- Jeg tror ikke nødvendigvis barn tar skade av dette, men kandidatene er veldig dårlige rollemodeller, spesielt for de litt eldre barna. De skjeller jo hverandre ut, sier Mørch til Dagbladet.

- Det er et sunnhetstegn at amerikanske foreldre vurderer å skåne barna for slike opplevelser på TV, at de er bevisste på hva som kan skade dem, mener han.

KRITISK: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er kritisk til de to presidentkandidatenes oppførsel. Foto: Linus Meyer / Dagbladet
KRITISK: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er kritisk til de to presidentkandidatenes oppførsel. Foto: Linus Meyer / Dagbladet Vis mer

Barnepsykologen sier problemstillingen er enestående.

- Det er veldig spesielt at foreldre skåner barna mot en debatt mellom to presidentkandidater. Dette er jo ikke hvem som helst, men folk som skal lede verden, sier han.

- Dersom du selv hadde barn i den aktuelle alderen, ville du latt dem se debatten?

- Jeg ville snakket med dem om det. Sittet sammen med dem og sett på programmet, og vist hvordan man ikke oppfører seg, sier Willy-Tore Mørch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer