Lot ikke Erna ta miljøglansen alene: Trine Skei Grande (V) «krasjet festen»

- Ble kontaktet av noen som syntes det var rart at ikke jeg også skulle være der. 

KASTER GLANS: Både Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg var på plass da Asko i dag presenterte sin nye elektriske lastebil.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KASTER GLANS: Både Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg var på plass da Asko i dag presenterte sin nye elektriske lastebil.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):I dag var dagen da statsminister Erna Solberg skulle vise fram noen grønne seire.

NYVINNING:  Askos elektriske  lastebil har en nyttelast på  5,5 tonn fordel på 18 paller og en rekkevidde på 20 mil og skal distribuere dagligvarer i matbutikker i Oslo-området. 
 Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
NYVINNING: Askos elektriske lastebil har en nyttelast på  5,5 tonn fordel på 18 paller og en rekkevidde på 20 mil og skal distribuere dagligvarer i matbutikker i Oslo-området. 
 Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
Vis mer

Dagen startet hos Asko. Grossist og transportselskapet er det første som tar i bruk en elektrisk lastebil i kommersiell drift, en lastebil som statsministeren fikk prøvekjøre foran et samlet pressekorps.

- Jeg har fått kjøre bil for første gang på tre år. Og det en større bil enn jeg noen sinne har forsøkt, spøkte hun og kalte dagen en stor dag for det grønne skiftet.

Deretter gikk turen for statsministeren videre til Elkem Solars nye fabrikk på Herøya som starter opp produksjon av silisium til solceller, og til «Den magiske fabrikkens» biogass og biogjødsel anlegg på Sem i Tønsberg.

- Ikke mulig uten Venstre

Da Trine Skei Grande (V) fikk vite hva statsministeren skulle, bestemte hun seg for at det var på sin plass at også hun dukket opp.

ville ikke rygge: Statsminister Erna Solberg fikk prøvekjøre den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. På sidelinjen sto en spøkefull Trine Skei Grande. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

Grande mener Venstres politiske seire er mye av årsaken til at Erna Solberg kunne dra på en slik turne som hun var på i dag. Hun forteller også at hun ble kontaktet av noen av partene bak el-lastebilen som syntes det var rart at hun ikke skulle være tilstede under jomfruturen.

- Syntes du det var rart at du ikke var invitert?

- Jeg er ikke sur og sint, men det er vi som gjør Erna grønn. Hadde det ikke vært for oss, hadde det ikke vært mulig å ha en slik turné som det her, sier Grande til Dagbladet.

- VI GJØR ERNA GRØNN:  Trine Skei Grande sier hun ble ringt opp av en av partene bak ellastebilen som reagerte på at hun ikke skulle være tilstede på jomfruturen.  Foto: Arne V. Hoem
- VI GJØR ERNA GRØNN:  Trine Skei Grande sier hun ble ringt opp av en av partene bak ellastebilen som reagerte på at hun ikke skulle være tilstede på jomfruturen.  Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Ifølge Trine Skei Grande skyldes miljøseirene Solberg kan høste i dag, tiltak Venstre har fått gjennomslag for i budsjettavtalen med regjeringen i fjor. Partilederen peker på tre eksempler.

**Gunstigere avskrivningssatser for lastebil som gjør det mer lønnsomt å legge om til en grønn bilpark.

* CO2-kompensasjon som Elkem Solar nyter godt av

* Avgift på fossil naturgass som gjør mer miljøvennlig biogass mer lønnsom og konkurransedyktig

- Vi har jevnlig fulgt opp bedrifter som er helt klare på hva de trenger. For å få til disse solcellepanelene handlet det om å få støttesystemet til Enova til å fungere. Det var Stortinget som la føringene for dette etter forslag fra Venstre i Energimeldingen som ble behandlet før sommeren, sier Grande til Dagbladet.

Kamp om grønt skifte

Dette skjer samtidig som det foregår en intens kamp i kulissene om det grønne skiftet.

Venstre mener regjeringen har forpliktet seg til en økning i CO2- og drivstoffavgifter gjennom løftet om «betydelige reduksjoner i klimautslippene» i budsjettavtalen for 2016.

Men som Dagbladet tidligere har omtalt er de fire partiene ikke enige om akkurat hva formuleringen betyr, og saken er så brennbar at Venstre har varslet at de ikke kan bli med på en budsjettavtale hvis de ikke blir hørt.

- Jeg synes det er fantastisk å ha en statsminister som har en slik turné. Jeg vil jo at Erna skal gjøre dette. Vi vil gjerne gjøre Erna til en suksess vi. Så håper jeg hun verdsetter at vi legger grunnlaget for slike seiersturneer som hun gjør i dag, sier Grande.

- Mange virkemidler i sum

- Jeg er enig i at Venstre har bidratt til å forsterke klimapolitikken. Jeg setter pris på at det er kommet mange gode initiativ fra Venstre og mange av forslagene deres har hatt positiv betydning. Å gi Enova mer penger, som i alle tre tilfellene har vært avgjørende, har også regjeringen tatt initiativet til. Det er nok slik at det er mange virkemidler i sum leder til dette, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun gir Venstre honnør for at de har bidratt med å så sterke virkemidler på plass knyttet til biogass, men knytter det selskapene hun i dag har besøkt har fått til til et bredere spekter av politiske tiltak med utspring fra alle de fire samarbeidspartiene.

- Så er det viktigste det bedriftene faktisk gjør, ikke politikken i seg selv, sier Solberg.

Tar ikke æren

Hun synes ikke at hun tar æren for Venstres seire ved besøkene hun er på i dag.

- Nei, i dag hyllet jeg først og fremst bedriftene, motiverte ansatte og ledere. Det er ikke slik at det er regjeringen som har æren for dette, det er det bedriftene som har, sier statsministeren.

Hun var ikke overrasket over å se Grande hos Asko i dag.

- Vi visste at de hadde invitert bredt. Trine har et stort engasjement for gode klimasaker. Vi hadde nesten forventet å se flere politikere der, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer