DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT: Visepresident Joe Biden likte dårlig kunngjøringen av de 1600 nye boligene i Øst-Jerusalem. Derfor var det neppe tilfeldig at Biden kom halvannen time for sent til den avtalte middagen i den israelske statsministerens bolig. Foto: REUTERS/Baz Ratner/SCANPIX
DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT: Visepresident Joe Biden likte dårlig kunngjøringen av de 1600 nye boligene i Øst-Jerusalem. Derfor var det neppe tilfeldig at Biden kom halvannen time for sent til den avtalte middagen i den israelske statsministerens bolig. Foto: REUTERS/Baz Ratner/SCANPIXVis mer

Lot Israels statsminister vente halvannen time

Joe Biden kom for sent til avtalt middag i protest mot israelernes utbygging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Israelske ledere forsøker å redusere skaden etter kunngjøringen om nye bosetninger i Øst-Jerusalem, men USAs visepresident Joe Biden opprettholder kritikken.

Onsdag ettermiddag sa Biden på nytt at de israelske bosetningsplanene for Øst-Jerusalem undergraver USAs forsøk på å få i gang fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

- Det påligger begge parter å bygge opp en støttende atmosfære til forhandlinger, ikke å komplisere dem, sa Biden i en uttalelse etter et møte med palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

- Den israelske regjeringens beslutning i går om å fremme planer for nye boliger i Øst-Jerusalem undergraver akkurat den tilliten, en tillit vi trenger akkurat nå for å kunne begynne forhandlinger som gir resultater, sa Biden videre.

Fordømmes

Fordømmelsene av den israelske planen om nye bosetninger strømmet inn fra store deler av verden, etter at visepresident Biden fordømte planen første gang tirsdag kveld.

Palestinske ledere sa til Biden onsdag at de israelske planene undergraver USAs forsøk på å få i gang nye samtaler mellom Israel og palestinerne.

- Dette er et meget utfordrende øyeblikk for USAs forsøk på å få i gang den politiske prosessen igjen, sa den palestinske regjeringssjefen Salam Fayyad på et møte med Biden.

Han kalte den israelske planen «helt ødeleggende» og noe som «klart undergraver tilliten til utsiktene til fred».

President Mahmoud Abbas ville be Biden presse israelerne til å skrinlegge planene på deres møte, ifølge sjefforhandler Saeb Erekat.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte planen om å bygge 1.600 nye boliger i det okkuperte Øst-Jerusalem. Bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten, ifølge generalsekretæren.

- Norge tar sterk avstand fra Israels utbygging av bosetninger i Øst-Jerusalem. Fredsprosessen er i en kritisk fase, og med denne beslutningen setter Israel fremgangen i fare, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Overrasket

Rådgivere til Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa ifølge nyhetsbyrået Reuters at Netanyahu var blitt overrasket over kunngjøringen fra innenriksdepartementet, som styres av det ultraortodokse Shas-partiet. Men det er ikke kjent at han har tatt skritt for å omgjøre planen.

Israel betrakter hele Jerusalem som sin hovedstad, mens palestinerne gjør krav på Øst-Jerusalem som deres framtidige hovedstad. Israel okkuperte Øst-Jerusalem i Seksdagerskrigen i juni 1967.

- Forsvarsminister Ehud Barak uttrykker sinne over den ikke-autoriserte kunngjøringen som påvirker fredsforhandlinger med palestinerne, forhandlinger som er av største interesser for Israel, het det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

Forsvarsdepartementet sier at det i mange måneder har forsøkt å skape tillit mellom partene, slik at nye forhandlinger kan starte.

- Dette skulle ikke ha skjedd under et besøk fra USAs visepresident. Det er svært pinlig, og vi ber om unnskyldning for denne alvorlige blunderen, sier velferdsminister Isaac Herzog til israelsk militærradio.

Lot Netanyahu vente

Visepresident Joe Biden lot statsminister Netanyahu og hans kone Sara vente i halvannen time før han kom til middagen de var vertskap for til Bidens ære tirsdag kveld, etter at bosetningsplanen var blitt kjent.

- Jeg fordømmer den israelske regjeringens beslutning om å gå videre med planleggingen av nye boliger i Øst-Jerusalem, sa Biden i en egen erklæring.

- Både innholdet og tidspunktet for beslutningen er presis den type steg som undergraver tilliten vi trenger nå, og den står i strid med de konstruktive samtalene vi har hatt her i Israel, sa han videre.


(©NTB)