- Lot min døde sønn ligge to timer i grøfta

På utestedet like ved stod sambygdinger i sjokk. Pappa Tore er rystet over behandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pårørende og sambygdinger er rasende og rystet over politiet i Midtre Hålogaland som lot en død 28-åring ligge to timer til offentlig beskuelse midt i Myre sentrum i Øksnes kommune sist søndag, skriver nettavisa Vesterålen Online.


Årsak: For å spare penger ble en politipatrulje på Andøya, 16 mil unna, dirigert til ulykkesstedet. Politiledelsen ville ikke ta kostnaden ved å utkommandere politimenn på overtid fra den lokale politistasjonen i Øksnes, knappe 100 meter fra der 28-åringen lå død.

- Det er nedverdigende

Det var ved 22.30-tida søndag kveld at 28-åringen Roy Arne Holm Larsen kjørte av veien på MC og omkom. Ulykken skjedde i Myre sentrum, like ved et lokalt utested der mange sambygdinger var samlet.

Derfor var svært mange vitner til tragedien, som ikke ble bedre av at politiet lot vente på seg. Først 00.20 var de på plass og kunne tillate at den døde ble fjernet. Nå har bygda fått nok av politiets vaktordning, som på grunn av innsparinger har gjort Vesterålen til nærmest politifri sone i helgene.

- Sønnen vår ble liggende i grøfta i to timer til offentlig beskuelse for alt og alle. Det er nedverdigende, uansett hvem det måtte være, sier 28-åringens far, Tore Holm Larsen (73) til Vesterålen Online.

- Det er helt vanvittig, jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal uttale meg. Vi holder på å drukne i penger i dette landet, men likevel sparer vi oss til fant slik at det går utover menigmann, sier faren til avisa.

- Uverdig

RYSTET: Pappa Tore Holm Larsen (73) mener det var skammelig av politiet å la sønnen Roy Arne ligge død i en grøft i to timer fordi politidistrikte skulle spare penger. Foto: Erik Jessen / Vesterålen Online
RYSTET: Pappa Tore Holm Larsen (73) mener det var skammelig av politiet å la sønnen Roy Arne ligge død i en grøft i to timer fordi politidistrikte skulle spare penger. Foto: Erik Jessen / Vesterålen Online Vis mer

Han har selv 30 år bak seg i ambulansetjenesten, og mener innsparinger og pengeprioriteringene i politiet har gått over styr. Han mener det snart bare er untaksvis at politiet dukker opp før alle andre på åsteder og ulykkessteder, slik at annet redningspersonell må vente på å få gjort jobben sin.

- I dette tilfellet kunne ingen gjort noe fra eller til for å berge min sønns liv. Min reaksjon handler om det etiske i å la folk bare ligge der for å spare noen kroner, sier han til Vesterålen Online.

Han savner politiledere som står opp for sine distrikter fremfor å være lydige mot et system der innsparinger og penger står over beredskap.

Massiv støtte

I Vesterålen har denne saken ført til folkeopprør. Debatten raser på ulike nettforum, og svært mange fra Øksnes og andre steder i Vesterålen har mailet og ringt Dagbladets tipstelefon på 24000000 for å si sitt om politibemanningen i distriktet.

Den lave politiberedskapen får også skarp kritikk av andre utrykningsenheter, blant annet av brannsjefen i Øksnes. Det var brannmannskaper som måtte sikre ulykkesstedet og holde tilskuere på avstand da ulykken skjedde sist søndag.

- Det belaster vår etat når vi må bruke våre ressurser til å holde ro og orden istedenfor det etatsnavnet tilsier er vår jobb; nemlig brann og redning. Vi risikerer jo i en gitt situasjon å ikke ha nok folk til å fylle alle oppgavene, sier brannsjef Asbjørn Johansen til Vesterålen Online.

- Lot min døde sønn ligge to timer i grøfta