Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lot politiet fortelle om Kina-løslatelse

Utenriksdepartementet mener det var en politisak å fortelle om Zhao Feis løslatelse.

ETTERFORSKNING: Utenriksdepartementet mener det er politiet som bør informere om ting som kommer opp under etterforskningen av drapet på Pernille Marie Thronsen. Her leder for drapsavsnittet i Budapest, Jòzef Szigeti, under en pressekonferanse på politistasjonen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ETTERFORSKNING: Utenriksdepartementet mener det er politiet som bør informere om ting som kommer opp under etterforskningen av drapet på Pernille Marie Thronsen. Her leder for drapsavsnittet i Budapest, Jòzef Szigeti, under en pressekonferanse på politistasjonen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Zhao Fei (26) er den kinesiske ekskjæresten som har tilstått drapet på Pernille Marie Thronsen (21), som ble funnet drept i Budapest søndag 29. august.

Nå har kinesiske myndigheter løslatt Zhao Fei, slik Dagbladet skrev igår.
 
-Det ser ut som om vi fikk vite det på fredag, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet. Hun forteller at det var den danske, nordiske politisambandsmannen i Beijing som kom med opplysningen.
- Politiets sak Fredag er samme dag som det ble bekjentgjort at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo blir tildelt Nobels fredspris. Imerslund avviser at UD av den grunn holdt tilbake informasjonen om løslatelsen.

-Det er en pågående etterforskning, og da er det en politisak. Det er politisambandsmannen som følger opp dette både med ungarsk politi og kinesiske myndigheter, og det er politiet som underretter familien. Vi bistår familien på andre måter, men akkurat den type informasjon der, som har kommet fra politikanalen, er det politiet som videreformidler, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Imerslund ble Pernille Marie Thronsens familie orientert denne uka - av politiet.

Tilståelse ikke nok Utenriksdepartementet har fått opplyst at grunnen til løslatelsen er at man i henhold til kinesisk lov ikke kan beholde en person i varetekt utover 30 dager hvis det ikke foreligger nytt bevismateriale.

Overfor Dagbladet sier Tang Hongxin, Kinas fremste forsvarsadvokat, at en tilståelse alene ikke er nok til å dømme uten bevismateriale som bekrefter en forbrytelse.

- I slike tilfeller kan de ikke holdes i varetekt på grunn av manglende bevis, sier han til Dagbladet.

Samarbeidstrøbbel Etter det Dagbladet erfarer diskuterer ungarske politimyndigheter fremdeles hvorvidt de skal dele etterforskningsmateriale med kineserne eller ikke.
Problemet knytter seg til dødsstraffen Zhao Fei risikerer i Kina.

Det kan bli vanskelig for Ungarn å samarbeide uten en garanti mot at 26-åringen får dødsstraff. Om Kina i det hele tatt er villig til å gi en slik garanti, vites ikke. Det vil i så fall trolig ta lang til å forhandle frem en slik avtale.

- Zhao Fei er nå trolig løslatt med meldeplikt i påvente av en eventuell rettssak. Dette ligner på systemet i mange vestlige land, men legger store begrensninger på hvor han kan bevege seg slik at han ikke kan rømme. Han må stille til jevnlige høringer, sier Tang til Dagbladet.

- Hvis det dukker opp nye bevis, vil rettsforfølgelsen fortsette på vanlig måte, og etter kinesisk lov, sier han.

- Kan unngå dødsstraff Tang leder avdelingen for kriminalsaker i Kinas største advokatfirma Yingke. Yingke har kontor i alle de store byene i Kina, samt et utenlandskontor i Budapest.

Tang sier firmaet har cirka 60 saker i året, der de forsvarer klienter som risikerer samme straff som Zhao Fei. Men han understreker overfor Dagbladet at han ikke har noe med denne saken å gjøre.

For to uker siden sa han til Dagbladet at Zhao Fei trolig kan unngå dødsstraff i Kina fordi han meldte seg selv, tilstod og samarbeidet

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media