Lot seg ikke skremme

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland bekrefter at hun ble informert om spionmistanken mot Einar Førde på 80-tallet. Det var tidligere statsminister Kåre Willoch som informerte henne om dette noen dager før han overlot regjeringsmakten til Gro i 1986.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gro avviser på det sterkeste at denne informasjonen førte til at Førde ble presset ut av norsk politikk.

I Trond Bergh og Knut Einar Eriksens historieverk om overvåkingstjenesten, som kom ut i går, er en av de mest oppsiktsvekkende påstandene at en utenlandsk etterretningstjeneste hadde så sterke mistanker til Einar Førde at den nærmest krevde ham fjernet fra politiske toppstillinger.

Gro Harlem Brundtland, som var partileder og regjeringssjef da Ap overtok makten våren 1986, tilbakeviser overfor Dagbladet at opplysningen om Førde fikk noen som helst betydning for Førdes politiske karriere. Tvert imot, få dager etter at Gro fikk disse opplysningene, ble Førde valgt til parlamentarisk leder i Stortinget.

Fra Willoch

- Da jeg overtok som statsminister i 1986, ble det bibrakt meg en del informasjoner som overvåkingstjenesten hadde fått fra andre tjenester om KGBs kontakter i Norge. Det var noen som mente at Førde var en av flere kontaktpersoner. Det var faktisk Kåre Willoch som tok kontakt med meg i dagene før regjeringsskiftet, da det var klart at vi skulle overta. Han fortalte meg om ting POT hadde orientert ham om, ting som han mente det var viktig at jeg kjente til. Så ble det ikke sagt noe mer om det. Jeg regnet med at hvis det var noe overvåkingspolitiet ville bringe meg, ville de gjøre det, sier Gro, som seinere hadde et møte med overvåkingssjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer