TOK UT PENGER: Den tiltalte 32-åringen ble fotografert i det han tok ut penger, ifølge politiet med et kort som var stjålet. Foto: Politiet
TOK UT PENGER: Den tiltalte 32-åringen ble fotografert i det han tok ut penger, ifølge politiet med et kort som var stjålet. Foto: PolitietVis mer

Lot som de var fra hjemmesykepleien og hørte på lunger og hjerte med stetoskop. Så stjal de pensjonistenes penger

Frekke tyver i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et svensk samboerpar er tiltalt for å ha stjålet fra en rekke eldre kvinner og menn. De brukte samme trikset hele veien: De latet som de var fra hjemmesykepleien, viste fram et stetoskop og sa de skulle undersøke dem. Etter «undersøkelsene» stjal de vesker og lommebøker, skriver den svenske avisa Kvällsposten.
 
Av politiets etterforskningsdokumenter framkommer det at en av kvinnene ble kontaktet rett etter at hun hadde kommet hjem fra en tur med rulator. Utenfor stod den en yngre kvinne med stetoskop, som sa hun skulle utføre en helsekontroll på pensjonisten.

- Hun ble overrasket, men inviterte kvinnen inn på kjøkkenet, heter det i en politirapport.

Tok ut 10 000 kroner Pensjonisten satte seg på en stol og hang fra seg håndveska. Kvinnen plukket fram et stetoskop og hørte på hjertet og lungene hennes. Deretter sa hun at alt hørtes fint ut, og gikk sin vei. Da hun hadde gått, oppdaget den eldre kvinnen at lommeboka hennes var borte. Kort tid etterpå ble det tatt ut 10 000 kroner, heter det i politirapporten.

En 29 år gammel kvinne fra Landskrona er hovedtiltalt i saken. Hun ble i 2010 dømt for flere tyverier fra eldre. Også den gang sa hun at hun kom fra hjemmesykepleien. Den gang ble hun avslørt av den ekte hjemmesykepleien.

Samboeren og svigermor En 32 år gammel mann, som er samboer og har to barn med den hovedtiltalte kvinnen, er tiltalt for medvirkning. Han er også tiltalt for å ha tatt ut penger fra de stjålne bankkortene. Kvinnens 61 år gamle svigermor er også mistenkt, skriver Kvällsposten. Alle de tre nekter straffskyld.

Flere av tyveriene skjedde i Malmö, og politiet der advarer eldre mot å åpne døra for ukjente.

- Man må være forsiktig og ikke åpne døra for folk man ikke kjenner. Om noen sier de er fra hjemmesykepleien, ring og sjekk, sier Anders Kristersson i Malmö-politiet til avisa.

Han kjenner også til historier om kriminelle som later som de skal sjekke vannet. Det har også vært tilsvarende hendelser i Norge der svindlere for eksempel har opptrådt som falske TV-kontrollører.

BESLAGLAGT: En politimann poserer i klærne som ble beslaglagt hos den siktede mannen. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: En politimann poserer i klærne som ble beslaglagt hos den siktede mannen. Foto: Politiet Vis mer