DØMT: 20-åringen fra Romerike er dømt til ni års fengsel, samt til å betale sine 28 ofre over to millioner kroner i erstatning til sammen, etter at han skal ha lokket, forledet og truet dem til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger på seg selv på nettet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: 20-åringen fra Romerike er dømt til ni års fengsel, samt til å betale sine 28 ofre over to millioner kroner i erstatning til sammen, etter at han skal ha lokket, forledet og truet dem til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger på seg selv på nettet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Lot som han var jente - lurte gutter inn i 135 voldtekter på nettet

20-åringen fra Romerike er dømt til ni års fengsel etter å ha terrorisert og truet 28 gutter på nettet. Retten mener det dreier seg om 135 tilfeller av voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er mannen dømt til ni års fengsel. I tillegg må mannen betale oppreisning på over to millioner kroner til de 28 mindreårige ofrene i alderen 12 til 18 år, skriver Romerikes Blad.

20-åringen erkjente seg skyldig etter tiltalen da han møtte i Nedre Romerike tingrett nå i januar.

Ifølge dommen skal mannen ha lokket, forledet og truet gutter, mange av dem under den seksuelle lavalder, til å sende nakenbilder og til å onanere for ham over nettet.

Mannen er dømt for voldtekt fordi straffebestemmelsen også omfatter å tvinge noen til seksuell omgang med seg selv.

Mannen er også dømt for besittelse av seksualiserte bilder av mindreårige, da flere ofrene var under 16 år.

Lot som han var jente Ifølge dommen, som Dagbladet har tilgang på, startet den dømte 20-åringen med nettovergrepene i 2013, etter eget utsagn fordi han var på jakt etter nakenbilder på internett.

Metoden var den samme for alle ofrene: Han lokket dem i fella ved å utgi seg for å være en jente, og sende nakenbilder av jenter han hadde funnet på nettet, for deretter å få gutter til å sende nakenbilder tilbake.

Deretter skal han ha truet med å poste de kompromitterende bildene på sosiale medier. Disse truslene gjorde at han kunne tvinge til seg ytterligere bilder fra ofrene, og at han fikk dem til å utføre seksuelle handlinger på webkamera, som å onanere.

«Tiltalte har overfor hver enkelt fornærmet planmessig og kynisk utnyttet dem til egen seksuell tilfredsstillelse. Han har under hver sekvens overfor den enkelte kommet med detaljerte instrukser om til dels ydmykende handlinger, og vært den som kunne avslutte episoden, eventuelt «godkjenne» den. Han lurte flere av de fornærmede ved å si at det nå var siste gang de måtte gjøre noe, for så å komme tilbake flere ganger å kreve mer. Han har oversett den enkeltes trygling om å slippe, og selv ved kommentarer om smerte og blod har han ikke latt den fornærmede slippe unna. Han tvang den enkelte til å følge hans minste ordre, både når det gjaldt når og hvor, og på hvilken måte. Han tok ikke hensyn til den enkelte gutts behov for søvn eller lekselesing, ei heller deres motvilje. Han har ikke utvist noen form for empati med noen av guttene underveis.», skriver Romerike tingrett i dommen.

Ifølge dommen skal 20-åringen ha omtalt sine egne handlinger overfor de fornærmede som «terror».

Kjente ofrene Mange av ofrene var gutter 20-åringens selv kjente:

«Videre er de fleste fornærmede en del av tiltaltes utvidede sosiale krets og miljø. Flere av de fornærmede hadde gått eller gikk på samme skole som tiltalte, de var venners venner, eller også eventuelt venner på Facebook med tiltalte», heter det i dommen.

Mange av dem er mindreårige, noe som har virket straffskjerpende. 15 av ofrene var under 16 år da overgrepene startet.

Nedre Romerike tingrett er ikke i tvil om at det er riktig å bruke voldtektsbestemmelsen mot mannen:

«De alvorligste forholdene i saken er subsumert under voldtektsbestemmelsen i straffeloven 1902 § 192 første ledd bokstav c, tiltalen post I og II. Som voldtekt med strafferamme inntil 10 år rammes også den som ved truende adferd får noen til å ha seksuell omgang med seg selv.»

Tankevekker Bistandsadvokat Gard Andre Lier har representert åtte av ofrene.

- Det er en veldig spesiell sak, med et stort omfang. For ofrene ble dette en tvangssituasjon som de følte at aldri tok slutt, sier Lier til Dagbladet.

Han mener saken bør være en tankevekker både for ungdommer og foreldre.

- Tiltalte selv tenkte ikke på hvilke konsekvenser dette hadde, og heller ikke at dette er å regne som voldtekt. Det er også en påminner til oss voksne som har barn, om at ungdommer som holder på på nettet på egenhånd lett kan bli lokket inn i noe de ikke tør å si i fra om.

- Sist men ikke minst er det en påminner til ungdom om at den man chatter med ikke nødvendigvis er den man tror det er. Disse guttene trodde de chattet med en fin jente, sier Lier.

Han beskriver 20-åringens opptreden overfor ofrene som et kynisk og rått spill.

- Ofrene har beskrevet søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og at de har isolert seg - symptomer man kjenner fra voldtektssaker ellers, sier Lier.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i den dømte 20-åringens forsvarer, Sol Elden.

TANKEVEKKER: Bistandsadvokat Gard Lier representerte åtte av ofrene. - Saken er en tankevekker, mener han. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
TANKEVEKKER: Bistandsadvokat Gard Lier representerte åtte av ofrene. - Saken er en tankevekker, mener han. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer