Lot tre kystvaktskip gå til paramilitære i Nigeria

Forsvaret overbeviste UD om at kjøperen var britisk, og bare drev sivilt. Besøk på Haakonsvern og ukjente papirer viser noe helt annet.

SOLGT: I 2009 solgte Forsvaret kystvaktskipet KV Agder. Fartøyet gikk rett til sikkerhetsselskapet Ocean Marine Security i Nigeria, der det inngår i et tungt væpnet paramilitært partnerskap med den nigerianske marinen. Arkivfoto: NTB Scanpix
SOLGT: I 2009 solgte Forsvaret kystvaktskipet KV Agder. Fartøyet gikk rett til sikkerhetsselskapet Ocean Marine Security i Nigeria, der det inngår i et tungt væpnet paramilitært partnerskap med den nigerianske marinen. Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at ytterligere tre utrangerte kystvaktskip har havnet hos paramilitære i Nigeria. Dermed har minst 13 utrangerte marinefartøy gått fra Norge til private sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika.

Verken kjøperen eller mekleren la skjul på at de tre tidligere kystvaktfartøyene skulle direkte til Nigeria for å utføre sikkerhetsoppdrag i Vest-Afrika. Men da Tollvesenet stanset transporten, klarte Forsvarets salgsteam å overbevise eksportkontrollen i Utenriksdepartementet om at båten de hadde solgt, bare skulle brukes sivilt.

I dag opereres fartøyene i en tungt væpnet nigeriansk paramilitær flåte i et svært omstridt «partnerskap» med den nigerianske marinen.

Kom fra Nigeria Lite tyder på at Utenriksdepartementet (UD) sjekket bakgrunnen til Atlantique Boats LTD, en liten britisk skipsmekler tilknyttet skatteparadiset Jersey. Hadde de det, ville de raskt funnet ut at selskapet som i 2009 handlet marinefartøy for millioner av kroner verken hadde ansatte eller bokførte verdier på mer enn 131 britiske pund.

Ingen av de fire representantene som på Forsvarets invitasjon ble vist rundt på marinebasen Haakonsvern for å handle marinefartøy var tilknyttet dette selskapet. Derimot var de toppledere i det hardbarkede nigerianske sikkerhetsselskapet Ocean Marine Security (OMS). Selskapet har nære bånd til den nigerianske marinen, og eget kontor i operasjonssentralen til den nigerianske marinekommandoen i Lagos.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer