Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lot være å plukke opp lik

Norsk skip lot være å plukke opp lik ved Sumatra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et norskeid skip passerte fredag ni lik i sjøen utenfor Sumatra i Indonesia, men lot være å plukke dem opp.

Hendelsen skjedde fredag under overfart til Singapore. Skipet passerte ni lik, flere av dem barn, i sjøen åtte timer vest for Sumatra.

Kapteinen på det utenlandsregistrerte, norskeide skipet, så ingen mulighet til å hente opp de ni likene som fløt i sjøen. Han vurderte å plukke opp likene, men de var i en slik forfatning etter to uker i sjøen at han mente det ikke ville være mulig. Skipet hadde ikke annet kjølerom enn det som ble brukt til mat, skriver Aftenposten.

Mannskapet syntes det var både ekkelt og sjokkerende å møte lik så langt ute til havs, og kapteinen følte det som et moralsk dilemma å forlate likene i sjøen. Han varslet rederiet om avgjørelsen.

Norges Rederiforbund mener kapteinen gjorde det eneste riktige. Det er første gang forbundet hører om norske skip som har oppdaget lik i havet etter katastrofen i Asia.

- Skip har plikt til å bistå nødstilte, slik vi så under Tampa-saken for noen år siden. Vi kan imidlertid ikke se at det finnes noe regelverk som krever tilsvarende bistand når de finner lik i sjøen, sier informasjonsdirektør Marit Ytreeide i Norges Rederiforbund.

Heller ikke Norsk Sjømannsforbund kan med sikkerhet si hva som burde vært gjort i dette tilfellet.

(®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media