Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lot være å utvise Krekars svigermor

-Hun må behandles som et selvstendig menneske, sier advokat Brynjar Meling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mullah Krekars svigermor er blant de 182 kurderne som den forrige regjeringen instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) om ikke å gi forlenget oppholdsstillatelse, men som UDI lot få bli i landet, skriver VG.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen vil ikke kommentere denne enkeltsaken, men gjentar at saken med de 182 kurderne er svært alvorlig og i strid med uttalt politikk.

-Det er umulig å gjøre noe med vedtak som er fattet, men de er heldigvis bare fattet for ett år. Regjeringen vil komme med en ny instruks til UDI uten at jeg vil forskuttere hva den vil inneholde, sier statsråden til VG.

Både forrige og nåværende regjeringen har gått langt i å beskylde UDI for å trenere et politisk vedtak om å utvise kurdere som ikke var kvalifisert for opphold ifølge Bondevik-regjeringen og daværende kommunalminister Erna Solberg.

I kjølvannet av utvisningen av Mullah Krekar, bestemte forrige regjering at bare kurdere som hadde jobb og som ikke hadde begått straffbare forhold med mer enn tre måneders strafferamme, skulle få bli i landet.

Mullah Krekars svigermor kommer under gruppen av de 182 som politiske myndigheter krevde utvist.  Hun bor sammen med svigersønnen i Oslo. Norske rettsinstanser har utvist Mullah Krekar av hensyn til rikets sikkerhet, men utvisningen er ikke iverksatt av hensyn til kurdernes hjemland Irak og faren for dødsstraff.

-Kan ikke dømmes på svigersønn

Brynjar Meling er advokat også for Krekars svigermor. Han reagerer på at det blir slått det han kaller politisk mynt på denne saken.

-Hun har krav på individuell vurdering uavhengig av hvem som er hennes svigersønn, sier Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

Erna Solberg forsterker sine kritikk av UDIs håndtering av de 182 kurderne. Avtalen med UDI var klar, sier hun.

-I vanskelige og ømtålelige saker skal departementet orienteres. Det kunne ikke ha vært fattet utvisningsvedtak av Krekars svigermor uten at ledelsen i UDI visste om det. Hadde departementet vært orientert, ville ukulturen som oppsto i forbindelse med regjeringsskiftet vært unngått, sier Solberg til VG.

Hennes departementet hadde det politiske ansvaret for UDI i den forrige regjeringen. Nå sorterer Utledningsdirektoratet under arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Endringer

Den nye UDI-sjefen Manuela Osmundsen har langt på vei kritisert eget direktorat for håndteringen av kurdersaken. Hun har varslet endringer i eget hus.

Den forrige UDI-sjefen Trygve Nordby har sagt at han imøteser en gransking av saken.

ANKESAK Mullah Krekar og hans advokat Brynjar Meling under ankesak mot utvisningen i Oslo tingrett i juni i fjor. Tingretten opprettholdt utvisningsvedtaket, men utvisningen er ikke iverksatt av hensyn til forholdene i Krekars hjemland Irak og risikoen for dødsstraff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling