FÅR FORTSETTE: Leif-Einar «Lothepus» Lothe blir ikke avskiltet som anleggsarbeider. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR FORTSETTE: Leif-Einar «Lothepus» Lothe blir ikke avskiltet som anleggsarbeider. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Lothepus slipper avskilting

Regjeringen snur og utsetter planene om nye utdanningskrav innen bygg og anlegg. Reglene ville ha diskvalifisert flere arbeidere fra jobbene sine fra 1. juli.

(NTB/Dagbladet): Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kom beskjeden om helomvendingen i et møte mellom kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og anleggsbransjen mandag ettermiddag.

- Dette er den beste julegaven arbeidsgiverne i anleggsbransjen i Distrikts-Norge kunne ha fått, sier administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) til nyhetsbyrået.

Hun legger til:

- Mange entreprenører har vurdert å selge maskinene og legge ned hvis de ikke hadde fått gjennomslag for å fortsette.

- Kan ikke lese deg til det

En av anleggsarbeiderne som sto i fare for å bli avskiltet var den tidligere «Farmen kjendis»deltakeren Leif Einar «Lothepus » Lothe.

Det var Klassekampen som først omtalte de foreslåtte regelendringene. De falt ikke i god jord hos reality-kjendisen.

- Det er greit med skole, men i denne bransjen må du ha erfaring. Det er som å bygge en mur, du kan ikke lese deg til det, du må gjøre det, sa Lothepus .

Lothepus tok fagbrev som maskinfører da han var bare 18 år gammel. På 20-årsdagen ble han sertifisert som skytebas, altså en med sprengingteknisk utdannelse. I dag driver han eget firma med åtte ansatte.

- Vi som har drevet med dette hele livet, blir utestengt. Dette betyr at bare de største selskapene med mye kapital har mulighet til å få de store jobbene, mens de mindre selskapene ikke får være med og konkurrere om oppdragene, sa Lothepus til Klassekampen.

Kritisk bransje

De foreslåtte reglene ville ha gjort at alle større jobber i anleggsbransjen ble forbeholdt firmaer med ansatte med teknisk fagskole eller ingeniørutdannelse.

Bransjen har stilt seg kritiske og påpekt viktigheten av å anerkjenne praktisk erfaring, og er nå blitt hørt av kommunalministeren.

Kommunalministeren har nå valgt å utvide en overgangsordning som ble vedtatt i fjor fram til 2020. I løpet av denne tiden skal et ekspertutvalg se på saken.

- Vi er fornøyd med at Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har lyttet til næringens bekymringer, og vi vil bidra til å finne robuste løsninger som får tillit i markedet, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening i en pressemelding.