FÅR FORTSETTE: Leif-Einar «Lothepus» Lothe blir ikke avskiltet som anleggsarbeider. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR FORTSETTE: Leif-Einar «Lothepus» Lothe blir ikke avskiltet som anleggsarbeider. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Lothepus slipper avskilting

Regjeringen snur og utsetter planene om nye utdanningskrav innen bygg og anlegg. Reglene ville ha diskvalifisert flere arbeidere fra jobbene sine fra 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kom beskjeden om helomvendingen i et møte mellom kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og anleggsbransjen mandag ettermiddag.

- Dette er den beste julegaven arbeidsgiverne i anleggsbransjen i Distrikts-Norge kunne ha fått, sier administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) til nyhetsbyrået.

Hun legger til:

- Mange entreprenører har vurdert å selge maskinene og legge ned hvis de ikke hadde fått gjennomslag for å fortsette.

- Kan ikke lese deg til det

En av anleggsarbeiderne som sto i fare for å bli avskiltet var den tidligere «Farmen kjendis»deltakeren Leif Einar «Lothepus » Lothe.

Det var Klassekampen som først omtalte de foreslåtte regelendringene. De falt ikke i god jord hos reality-kjendisen.

- Det er greit med skole, men i denne bransjen må du ha erfaring. Det er som å bygge en mur, du kan ikke lese deg til det, du må gjøre det, sa Lothepus .

Lothepus tok fagbrev som maskinfører da han var bare 18 år gammel. På 20-årsdagen ble han sertifisert som skytebas, altså en med sprengingteknisk utdannelse. I dag driver han eget firma med åtte ansatte.

- Vi som har drevet med dette hele livet, blir utestengt. Dette betyr at bare de største selskapene med mye kapital har mulighet til å få de store jobbene, mens de mindre selskapene ikke får være med og konkurrere om oppdragene, sa Lothepus til Klassekampen.

Kritisk bransje

De foreslåtte reglene ville ha gjort at alle større jobber i anleggsbransjen ble forbeholdt firmaer med ansatte med teknisk fagskole eller ingeniørutdannelse.

Bransjen har stilt seg kritiske og påpekt viktigheten av å anerkjenne praktisk erfaring, og er nå blitt hørt av kommunalministeren.

Kommunalministeren har nå valgt å utvide en overgangsordning som ble vedtatt i fjor fram til 2020. I løpet av denne tiden skal et ekspertutvalg se på saken.

- Vi er fornøyd med at Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har lyttet til næringens bekymringer, og vi vil bidra til å finne robuste løsninger som får tillit i markedet, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening i en pressemelding.