Lotto-feber'n herjer

Kommisjonærene opplever den reneste Klondyke-stemning foran kveldens rekordtrekning i Gull Lotto. Rundt to millioner nordmenn vil innen klokka 18.00 i kveld ha besøkt On-line automatene i håp om å stikke av med 1. premien på 23000000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1696 personer er blitt lottomillionærer siden spillet ble lansert i 1986, og i håp om å bli den neste leverer Hilde Sorken (30) kupongen sin over til Ragnar Olsen i kiosken på Majorstua. Hele nasjonen er på beina i gullrushet og alle ønsker å bli Lotto-riking.

- Jeg spiller vanligvis ikke, men med 23 millioner i potten må jeg bare, sier Sorken.

Ragnars lykkebod

På veggene i kiosken til Olsen henger over 20 millionær-diplomer fra Norsk Tipping på Hamar. Olsen driver nærmest en lykkebod, der mange har vært heldige og halt i land storpremie.
- Jeg kjenner en del millionærer, ja. Her om dagen var det en dame som ikke rakk bussen og la inn en kupong hos meg i stedet. Det angrer hun ikke på i dag, smiler han.

Det går mot nye høyder i omsetningstallene for Norsk Tipping denne helga, og det av to grunner: Rekordpotten i Gull Lotto fører til at faste spillere bruker mer penger enn vanlig. I tillegg er det mange som normalt ikke spiller som blir bitt av basillen. Norsk Tipping opplevde en økning i omsetningen på over 46 prosent i siste Gull Lotto-omgang. Det forventes at enkeltpersoner og tippelag leverer Lotto-kuponger for over 92 millioner kroner denne omgangen. Det er drømmen om den største 1. premien noensinne som lokker.

Opphevet premietak

Den foreløpig største premieutbetalingen er på 9,7 millioner kroner og gikk til en heldiggris i Oppland i fjor. Selv om helgas gullpott får to vinnere og eventuelt må deles, blir det likevel satt ny rekord med svimlende 11,5 millioner kroner til hver.

Da spillet ble lansert i 1986 var premietaket 500000 kroner. I 1988 ble det hevet til en million, men det var først da premietaket ble opphevet i 1990 at spillefeberen brøt ut for alvor.

Markedskonsulent Berte Helgestad hos Norsk Tipping har jobben med å ringe de heldige vinnerne.

- Først tror de det ikke er sant og lurer på hvem av vennene som har arrangert spøken. Når tvilen er borte blir noen helt stumme, andre hyler og skriker og atter andre begynner å gråte, forteller hun.

Betaler gjeld

Hva bruker så nordmenn sine Lotto-millioner til? Bente Hansen fra Mausund i Sør-Trøndelag representerer den jevne Lotto-riking i så henseende. I 1996 vant hun 4,5 millioner sammen med broren sin og betalte først ned gjeld. Deretter kjøpte hun ny bil og saltet ned resten til sine to barns framtid. Hansen trosset det meste av statistikker og hadde griseflaks. Sjansen for å vinne er nemlig forsvinnende liten.

Mikroskopisk

Per Holm er matematikkprofessor ved Universitetet i Oslo og sier det slik:

- Sjansen for å vinne er 5379616 til 1. Lotto er et sjansespill der fremtidige vinner-sjanser er uavhengige av tidligere trekninger, og muligheten for i det hele tatt å få tilbake innsatsen er uhyre liten. Bruk heller pengene på andre ting, er rådet fra Holm.

TØR IKKE LA VÆRE: Hilde Sorken (30) vil bli Lotto-riking hun også. Mange har endt opp som millionærer etter besøk i kiosken til Ragnar Olsen på Majorstua.