Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lotto-lureri igjen

Maximal Forlaget AS i Oslo har på nytt fått klar beskjed om å stanse all markedsføring av det såkalte «Millennium-lottosystemet». Skjer ikke det, kan det vanke et klekkelig tvangsgebyr. Nå er nemlig firmaet tatt for tredje gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maximal Forlaget er en gjenganger i Forbrukerombudets klagebunke, og har tidligere forsøkt å få godtroende nordmenn til å gå på limpinnen med systemene «Se og Vinn Lotto» og «Million Dollar Lotto». I et brev av 21. januar 1999, undertegnet G. Karlsen, bedyrer forlaget at det aldri mer ville forsøke å markedsføre disse systemene igjen. Derfor reagerer Forbrukerombudet med undring over at selskapet nå er i gang igjen med nye, tilsvarende brudd på markedsføringsloven. Forlaget garanterer dem som kjøper systemet for 340 kroner en gevinst på minst 240 000 kroner per år.

Det finnes ikke noe system som kan forbedre muligheten til å få sju rette i Lotto så lenge ulike rekker tippes, slår underdirektør Gry Nergård hos Forbrukerombudet fast. Eksperter hos Norsk Tipping bekrefeter dette.

Villedende

«Deres markedsføring er gjennomsyret av villedende påstander om mulighetene for gevinst av lottosystemet», skriver Forbrukerombudet i sitt siste brev til forlaget. Åtte utsagn i direktereklamen er etter ombudets mening å anse som overtramp.

I den fargeglade trykksaken som Maximal Forlaget har adressert til «en utvalgt gruppe» mennesker over hele landet, blir en rekke norske idrettsstjerner brukt som systemets støttespillere, uten å ha snev av kjennskap til det hele. Dessuten hevder Telia, SAS og VÅR bank og forsikring seg grovt misbrukt som angivelige sponsorer etter som det hele er dem fullstendig ukjent.

Det har ikke lykkes NTB å få kontakt med styreformann og administrerende direktør i Maximal Forlaget for kommentar.

Dukker opp igjen

«Fortreffelige» lottosystemer på postordre tilhører den store bunken av klagesaker hos Forbrukerombudet gjennom årenes løp. I tillegg til «Millennium-lotto», har ombudet til behandling klage på Viking Lotto-systemet «Premium 48». Dette supersystemet, med en innleveringspris på 495 kroner, markedsføres med at det «gir alltid premie - uten betingelser».

Et problem for forbrukermyndighetene er at personene bak slike systemer gjerne lover bot og bedring etter å ha fått pålegg fra Forbrukerombudet, slik at de slipper unna tvangsgebyr. I mellomtiden kan de ha rukket å få inn betydelige summer på sine konti, og etter en tid kan de starte opp igjen under annet navn - fra ny postboksadresse.

(NTB-Geir Magnusson)