«VÆRDAL'N»: Dette er Norsk Tippings reklame om Lotto-bygda «Værdal'n». Foto: Norsk Tipping
«VÆRDAL'N»: Dette er Norsk Tippings reklame om Lotto-bygda «Værdal'n». Foto: Norsk TippingVis mer

Lotto-suksess skyldes «forretningshemmelighet»

Verdal-ordfører skryter av nitid kommunal planlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Jeg tror nok aldri noen annen kommune vil greie å ta Verdals posisjon som Lotto-bygda etter dette, sier informasjonsrådgiver Pål Enger i Norsk Tipping.

Lørdag stakk en Rognan-mann av med førstepremien i Lotto på 2 631 875 kroner. Kupongen den var kjøpt i «Værdal'n» i Nord-Trøndelag. Selvsagt.

Uten sidestykke
Fra uke fire til uke sju i år har det gått tre millionutbetalinger til Verdal. Det samme har skjedd en gang før, i perioden fra uke ni til uke elleve i 2002, viser en oversikt fra Norsk Tipping.

- Jeg finner ingen tilsvarende kommune hvor dette har skjedd tidligerer, sier Enger til Dagbladet.no.

Lørdagens vinnerkupong var 21. gang i norsk Lottos historie at vinnerrekka i Lotto eller Viking-Lotto enten ble kjøpt i Verdal eller gikk til noen bosatt i Verdal. Hos Norsk Tipping på Hamar tilbakevises det på det sterkeste at det er et konkurransefortrinn å bo i «Værdal'n».

- Det kan nok hende at det er lykkegudinnen Fru Fortuna som driver litt distriktspolitikk med Lotto-spillet, sier Enger, og understreker at det faktisk er tilfeldig hvem som vinner.

Forretnings-hemmelighet
Hjemme i Verdal sitter en fornøyd ordfører og kan konstatere at millionene nærmest renner inn.

- Du må skrive at det skyldes nitid kommunal planlegging, sier Arbeiderparti-ordfører Bjørn Iversen til Dagbladet.no.

- Kan du fortelle oss hva det er dere gjør?

LOTTO-LYKKE: Ap-ordfører Bjørn Iversen er glad på vegne av alle Lotto-millionærene i Verdal. Foto: Ned Alley/SCANPIX
LOTTO-LYKKE: Ap-ordfører Bjørn Iversen er glad på vegne av alle Lotto-millionærene i Verdal. Foto: Ned Alley/SCANPIX Vis mer

- Nei, jeg synes det blir feil å slike lekke forretningshemmeligheter, sier en spøkefull ordfører. Iversen er inne i sin andre periode som Verdal-ordfører, og før det satt han som varaordfører.

- Hva betyr Lotto-gevinstene for kommunens innbyggere?

- Det er god reklame for oss og det skaper trvisel og samhold. Dessuten registrerer vi også økt omsetning på en del av butikkene der det tippes, sier Iversen.

Ikke jappetendenser
Så mye oppmerksomhet har det vært rundt Lotto-millionærene i Verdal, at når ordføreren reiser rundt i landet, blir han bedt om å fylle ut Lotto-kuponger.

- Det skjedde senest i forrige uke, da jeg var i Oslo, sier Iversen.

- Hvordan har Lotto-millionene påvirket bygda?

- Det er ikke noe jappetendenser her. Vi er en industrikommune og vi er store på jordbruk.

- Vurderer dere å pålegge økte avgifter og skatter?

- Nei, vi kommer ikke til å innføre eiendomsskatt. Det har vi lovet velgerne, sier ordføreren, som selv ikke tipper Lotto.

- Som ekte sosialdemokrat er jeg for fordeling av godene. Men jeg er glad på vegne av de som vinner, sier Bjørn Iversen, og legger til:

- Men kjerringa tipper.

LOTTO-STEMPLET: Mildrid Østgård betjente tippekassa på Coop-butikken i Verdal i 2002. Også da hadde bygda stempelet på seg som Lotto-bygd. Foto: NED ALLEY/DAGBLADET
LOTTO-STEMPLET: Mildrid Østgård betjente tippekassa på Coop-butikken i Verdal i 2002. Også da hadde bygda stempelet på seg som Lotto-bygd. Foto: NED ALLEY/DAGBLADET Vis mer