Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lottogevinst vil ikke gjøre deg lykkelig

Tror du lykken er å vinne en stor pengesum? Da må du tro om igjen. Men tilfredsheten øker, ifølge svensk forskning.

Denne maskinen foretar Lotto-trekningen hos Fabelaktiv på Hamar. Nå har svenske forskere sjekket om lottovinnere blir lykkelige av pengene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne maskinen foretar Lotto-trekningen hos Fabelaktiv på Hamar. Nå har svenske forskere sjekket om lottovinnere blir lykkelige av pengene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere fra blant annet Handelshøgskolen i Stockholm som har dykket ned i emnet. 3.300 mennesker har deltatt i studien. Blant dem var vinnere fra lotterier i Sverige, som flere år etter gevinsten ble spurt om blant annet helse, lykke og tilfredshet.

Deretter ble svarene sammenlignet med personer som ikke hadde vunnet, men som hadde spilt like mye.

Mer tilfreds

Forskerne konstaterer at de som har vunnet penger, oppgir at de verken er lykkeligere eller har det bedre psykisk enn de som ikke har hatt hellet med seg.

Vinnerne er imidlertid mer tilfreds med livssituasjonen.

– Lykke er mer en følelse vi har i magen, mens tilfredshet er hvordan man ser på livet sitt, hvis man skal vurdere det. De som hadde vunnet penger var i hovedsak mest tilfreds med sin økonomiske situasjon, noe som ikke er veldig forbausende. De er også noe mer tilfredse med fritiden sin, sier lektor i økonomi Erik Lindqvist ved Handelshøyskolen i Stockholm.

Venner og familie

Utenom den økonomiske situasjonen, var ikke forskjellene store. Sammenlignet med ''taperne'' var ikke vinnerne mer tilfreds med familie, venner og bosituasjonen.

– Effekten var større for dem som hadde vunnet mer. Man er altså mer tilfreds om man vinner fem millioner enn bare en million. Dessuten ser vi at effekten varer over tid, og ikke avtar med tiden. Myten sier at de som vinner blir presset av venner og slektninger som vil dele pengene. Men tidligere studier viser at dette ikke skjer, det er ikke riktig, sier Lindqvist.

Deling

Forskerne har også sett på om vinnerne deler pengene med sin partner. Resultatene viser at de som vinner mye penger, går ned i arbeidstid, mens en partner ikke vil gå like mye ned i arbeidstid.

– Sånn sett deler man altså ikke på hele gevinsten, sier Lindqvist.

Tidligere i år opplyste Norsk tippings generalforsamling at det var rundt 1,96 millioner aktive tippere i 2017. Med andre ord driver over en tredel av Norges befolkning aktivt med tipping.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media