Lottolandet

Tar du lottodrømmen fra en nordmann, tar du livsgnisten fra ham med det samme, skriver Unn Conradi Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver uke leverer 1,5 millioner nordmenn inn lottokupongen. Ingen andre nordiske land bruker mer på pengespill enn oss. Det sier ikke så lite om mentaliteten her til lands. Det karakteristiske ved lottospillet er at det verken krever kunnskap eller ferdigheter. Det er utelukkende tilfeldighetsbasert. Lottospillet er tuftet på den vidunderlige asymmetri mellom innsats og belønning. Minimal innsats – full jackpot. Det spiller mindre rolle at sjansene for å vinne er mikroskopiske: Bare 1:500.000. Det er drømmen om den store lottogevinsten som holder folket gående. Og i den passiviserende og mektige lottokulturen går kritikk av både statsapparat og politikere tapt.

DEN NORSKTYSKE forfatteren Ebba Drolshagen raljerer med nordmenn i boka «Bruksanvisning til Norge», som allerede er solgt i 5000 eksemplarer. Hun mener vårt fremste kjennetegn er at vi betaler vår skatt med glede. Dette skjer samtidig som 35 prosent gir sin stemme til et parti der ledelsen til stadighet blir grepet i å bruke skattepenger på å betale frisørregninger og ektefellers reiser. Hvordan kan dette skje? Det finnes ingen grunn til kritikk når alle kan bli lottomillionærer.

NORSK TIPPING markedsfører seg med at de leverer spenning til det norske folk i form av uhøytidelig moro. Hva med å kalle det mental lobotomering? Drøvtyggende på en pizza i sofakroken lørdagskvelden med Lotto-Hildes varme lokkende millionsmil, er det ikke mye hjernekraft igjen til å gjennomskue dette: Dess mer staten underholder folket med utsiktene til en snarlig pengegevinst, dess mindre grunn til kritisk tenkning. Hvorfor utrydde fattigdom eller utjevne klasseskiller når alle har en like stor sjanse til å vinne i lotto? Slik blir lottospillet brød og sirkus til folket. Samtidig har spillet en åpenbar ulempe: Det finnes ingen god grunn til å anstrenge seg for å yte mer, strekke seg lenger, være litt innovative, ja gjøre godt, når både trygdepenger fra statskassa og lottogevinsten kan komme helt av seg selv. Sånn sett kan hele lottokulturen også forstås som et uttrykk for den mektige og passiviserende middelkulturen.

FORSKNING VISER AT de som vinner, synes lottodrømmen er større enn det å faktisk vinne. En gruppe norske par som er dybdeintervjuet sier at de ikke er lykkeligere nå, enn før de vant pengene. Drømmen og forventningene om hva man skal bruke pengene til, er større enn det å faktisk bruke dem på det man hadde tenkt, forteller de til samfunnsviter Gry Gundersen. Med ett unntak: Paret fra arbeiderklassen, som ikke hadde særlig å rutte med på forhånd. De sier at de er lykkeligere nå. Bekymring og nattevåk over ubetalte regninger er borte. Det er den gamle teorien om behovstilfredsstillelse: Penger skaper som kjent bare lykke inntil et visst nivå. Så begynner kronene å bety mindre og mindre.

DERFOR ER DEN nye BI-rapporten om nordmenns lykkeindeks ikke så veldig overraskende. Verdens beste land å bo i når aldri enn lykkeindeks på mer enn ’ganske lykkelig’. BI-professor Guri Hjeltnes og førstelektor Per Espen Stoknes dokumenterte i vår at nordmenn ikke har blitt lykkeligere i perioden fra 1985 og fram til i dag. Dette til tross for mer enn en dobling av BNP i samme periode. Dermed peker forskerne på et stort paradoks: Rike land gir innbyggerne stadig høyere inntekt per hode, men ikke mer lykke eller tilfredshet. I de fattige landene, hvor ekstra inntekt og velstand virkelig ville gi store utslag, forblir inntektsnivåene svært lave. I dette perspektivet blir økonomisk vekst og mer materiell velstand til alle i Vesten meningsløst. Blant fattige både i Vesten og i u-land vil det derimot ha stor betydning.

SELVIRONI ER INGEN nasjonal sportsgren for nordmenn, sier Drolshagen. Derfor er det kanskje heller ikke så lett å se det ironisk i at samtlige lottovinnere fortsetter å levere inn kupongen hver uke. Også etter at de har blitt millionærer. De vil ikke gi slipp på lottodrømmen. Hva skulle vi gjort uten lottospillet her i landet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer