Lottolandet

Tar du lottodrømmen fra en nordmann, tar du livsgnisten fra ham med det samme, skriver Unn Conradi Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver uke leverer 1,5 millioner nordmenn inn lottokupongen. Ingen andre nordiske land bruker mer på pengespill enn oss. Det sier ikke så lite om mentaliteten her til lands. Det karakteristiske ved lottospillet er at det verken krever kunnskap eller ferdigheter. Det er utelukkende tilfeldighetsbasert. Lottospillet er tuftet på den vidunderlige asymmetri mellom innsats og belønning. Minimal innsats – full jackpot. Det spiller mindre rolle at sjansene for å vinne er mikroskopiske: Bare 1:500.000. Det er drømmen om den store lottogevinsten som holder folket gående. Og i den passiviserende og mektige lottokulturen går kritikk av både statsapparat og politikere tapt.

DEN NORSKTYSKE forfatteren Ebba Drolshagen raljerer med nordmenn i boka «Bruksanvisning til Norge», som allerede er solgt i 5000 eksemplarer. Hun mener vårt fremste kjennetegn er at vi betaler vår skatt med glede. Dette skjer samtidig som 35 prosent gir sin stemme til et parti der ledelsen til stadighet blir grepet i å bruke skattepenger på å betale frisørregninger og ektefellers reiser. Hvordan kan dette skje? Det finnes ingen grunn til kritikk når alle kan bli lottomillionærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer