«Lottomonster» provoserer britene

- Kastrer ham med ei sløv saks, sier kona til voldtektsmannen som vant 87 millioner i lotto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den livstidsdømte voldtektsmannen Iorworth Hoare (52), som vant 87 millioner kroner i helgas britiske lottotrekning, vekker stor oppstandelse og harme i Storbritannia.

Britiske aviser inneholder i dag en lang rekke utspill og krav, fra alt fra mannens kone, ofre og politikere, som har blitt kraftig provosert av at den notoriske overgriperen har vunnet en eventyrlig lottogevinst mens han soner sin fengselsstraff.

Ikke minst 52-åringens kone, som ikke visste at han sonet for voldtekt før i går, ble sjokkert av gårsdagens mediestorm. Hun ønsker å gi bort mannens penger til ofrene.

- Kastrer ham

Voldtektsmannens kone, Irene Hoare (55), fikk først i går vite om at mannen hun er gift med sonet en livstidsdom for voldtekt og sexovergrep. Hun giftet seg med ham for elleve år siden, mens han satt i fengsel, etter å ha brevvekslet med ham en periode. Ioroworth Hoare lurte henne til å tro at han sonet en straff for bankran.

At han faktisk soner for voldtekt og en rekke andre sexovergrep kom som et sjokk på kona.

- Hvordan kan en bastard som ham få lov til å få kloa i 7 millioner pund? De eneste som burde få det er ofrene hans. Jeg synes så synd på dem, sier kona til tabloidavisa The Sun.

- Jeg synes det er skammelig at han skal få lov til å beholde pengene, sier hun.

Irene har ikke sett mannen på ni år, men er fortsatt gift med ham. Hun nærer imidlertid ingen varme følelser for mannen.

- De burde kastrere ham med ei sløv saks. Jeg ville gjort det selv hvis de gir meg saksa. Det føles som om jeg er slått med ei slegge. Jeg hadde ingen anelse om disse sexovergrepene. Takk gud for at vi aldri fikk noen barn, sier hun til The Sun.

Til tross for at Irene ikke har møtt mannen sin på ni år, kan hun ha rett til en stor del av pengene han har vunnet. Hun sier imidlertid at hun ikke ønsker å beholde noe av pengene selv.

- Jeg vil prøve å gi pengene jeg eventuelt får til verdige saker, som kvinnene han angrep og organisasjoner som ivaretar voldtektsofre, sier Irene Hoare.

Ofrene kan saksøke

Juseksperter sier til avisa The Telegraph at også mannens ofre kan saksøke ham for å få erstatning etter overgrepene han utsatte dem for.

Tidsfristen for å kreve slik erstatning er formelt utløpt for lengst. Hoare utførte overgrepene i perioden 1973 til 1989, og fristen for å fremme slike krav er normalt tre år ifølge britisk lovverk. En spesialist på feltet sier imidlertid til The Telegraph at det likevel kan være mulig for ofrene å søke erstatning nå, under begrunnelse av at voldsmannen ikke har hatt penger tidligere.

- I en rett som har adgang til å overprøve tidsfristene, kan du finne en dommer som vil si: «Dere er mange år for sent ute, men vil vil tillate dere å fremme kravet», sier advokat Neil Sugarman i GLP Solicitors, til avisa.

Krever lovendring

Hoare vant toppgevinsten mens han var på helgeperm på et fengselsherberge i Middlesbrough. Allerede få timer etter den heldige trekningen fikk lykkerusen en alvorlig knekk, da den nyrike fangen ble revurdert til å være en rømningsfare og overført til et strengt bevoktet fengsel samt fratatt alle fremtidige helgepermisjoner.

I går fikk fengselsfuglen overlevert en sjekk for gevinsten fra lottoarrangøren Camelot, via en representant fra Royal Bank of Scotland. Britiske fengselsmyndigheter har opplyst at han vil få beholde de 87 millioner kronene.

Den britiske inneriksministeren, David Blunkett, har imidlertid engasjert seg i saken og sier han vil prøve å forhindre at Hoare får beholde pengene. Han ønsker å sette en stopper for at fanger kan vinne lottogevinster mens de soner sin straff.

Blunkett har skrevet et personlig innlegg i The Sun i dag, hvor han skriver at han allerede etter nyttår hadde fremlagt et lovforslag i denne retning, hvor de hadde tenkt på situasjoner som denne. Ifølge The Sun har innenriksministeren satt et kobbel advokater til å arbeide videre med saken.

<B>BRITENE RASER: </B>Voldtektsmannens eventyrlige lottogevinst setter sinnene i kok blant sindige briter. Og tabloidene gir fyldig dekning.
<B>ENGASJERER PÅ HØYESTE HOLD: </B>Innenriksminister David Blunkett ser sitt snitt til å fremme forslag om lovendringer som skal hindre at fanger kan spille på og vinne i lotto.