Lottospill om forskningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Et flertall i Stortinget bestående av Ap, SV og Frp er enige om å endre tippenøkkelen. Heretter skal tippepengene bare gå til idrett og kultur, mens forskningen skal få penger fra avkastningen av et fond. Partiene vil ta penger fra oljefondet og doble det nåværende forskningsfondet til 27 milliarder kroner. Avkastningen skal minst dekke bortfallet av tippemidlene på 800 millioner kroner. På den måten vil alle tre feltene få økt sine tilskudd.
  • Det høres fint ut, og vi forstår godt jubelen i idretts- og kulturkretser. Men forskningen går en høyst usikker framtid i møte. Flertallet kan selvsagt ikke garantere noen som helst avkastning av det nye fondet. Vi har nylig sett at selv oljefondet har tapt penger, selv om det sprer sine investeringer med liten risiko. Ingen kan heller garantere like høye renter i framtida som nå hvis fondet plasseres i banken.
  • Minst like ille er det at avkastningen av dette fondet må tas med i den såkalte handlingsregelen for oljefondet. Det må i alle fall Arbeiderpartiet sørge for. Det betyr mindre bevilgninger i milliardklassen til andre gode formål. Frp er ikke bundet av handlingsregelen, og SV kan lure seg unna med å foreslå økte skatter. Men Arbeiderpartiet kan ikke gjøre slike fiffige manøvrer. Nylig ble fylkeslag som vil bruke mer oljepenger, tatt i skole av Jens Stoltenberg. Seinest i går kom nye advarsler fra OECD om renteøkning i Norge. Hvis de tre partiene hadde gått sammen om inndekning for sine løfter, ville det vært greit. Men de gjør det motsatte. De spriker i alle retninger.
  • Vi er forbauset over at Arbeiderpartiet og SV er blitt med på å kaste forskningen ut på Fremskrittspartiets sjanseseilas. Det er mulig partiene har behov for å tilføre regjeringen nederlag for å svekke den. Men da burde de valgt seg en bedre sak. Norsk grunnforskning vil nå være prisgitt markedets luner og politikernes dagsform. Det er en altfor høy pris å betale for en politisk markering.