Lov å brenne USAs flagg

Senatet i USA klarte ikke å forby brenning av «Stars and Stripes».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det flagget som oftest blir brent, men skjending av det amerikanske flagget blir ikke forbudt ved lov.

Tilhengerne for et forbud mangler fortsatt fire stemmer i Senatet. Etter at senatorene denne uken drøftet å lovbeskytte det amerianske flagget mot brenning og andre former for skjending, stemte 63 senatorer for, mens 37 sa nei. Dermed ble det ikke oppnådd det nødvendige to tredels flertall som trengs for å endre grunnloven.

Debatten pågikk i tre dager og var tildels meget opphetet. Meningsmålinger den siste uken viser at det amerikanske folk er sterkt engasjert for et lovforbud mot skjending av flagget, et av de amerikanske symbolene som står sterkest i folks bevissthet.

Ikke noe annet lands flagg har vært brent så ofte som det amerikanske. Flaggbrenning hørte til dagens orden ved mange amerikanske universiteter på 1960- og 70-tallet i protest mot Vietnam-krigen.

Også i utlandet er det amerikanske flagget blitt skjendet og brent under demonstrasjoner. Alle husker vi opptøyene i Teheran etter sjahens fall i 1979.

Selv utenfor den amerikanske ambassade i Oslo er «Stars and Stripes» blitt brent og trampet på til ergrelse for de mange amerikanere som har et nærmest religiøst forhold til sitt flagg.

(Dagbladet :på nettet/NTB)

<B>KAN BRENNES: </B>Ingen flagg brennes oftere enn «Stars and Stripes», men det er ikke flertall i Senatet for å gjøre flaggskjending til en forbrytelse i USA.