Lov å brenne USAs flagg

Senatet i USA klarte ikke å forby brenning av «Stars and Stripes».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er det flagget som oftest blir brent, men skjending av det amerikanske flagget blir ikke forbudt ved lov.

Tilhengerne for et forbud mangler fortsatt fire stemmer i Senatet. Etter at senatorene denne uken drøftet å lovbeskytte det amerianske flagget mot brenning og andre former for skjending, stemte 63 senatorer for, mens 37 sa nei. Dermed ble det ikke oppnådd det nødvendige to tredels flertall som trengs for å endre grunnloven.

Debatten pågikk i tre dager og var tildels meget opphetet. Meningsmålinger den siste uken viser at det amerikanske folk er sterkt engasjert for et lovforbud mot skjending av flagget, et av de amerikanske symbolene som står sterkest i folks bevissthet.

Ikke noe annet lands flagg har vært brent så ofte som det amerikanske. Flaggbrenning hørte til dagens orden ved mange amerikanske universiteter på 1960- og 70-tallet i protest mot Vietnam-krigen.

Også i utlandet er det amerikanske flagget blitt skjendet og brent under demonstrasjoner. Alle husker vi opptøyene i Teheran etter sjahens fall i 1979.

Selv utenfor den amerikanske ambassade i Oslo er «Stars and Stripes» blitt brent og trampet på til ergrelse for de mange amerikanere som har et nærmest religiøst forhold til sitt flagg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer