Lov å få flere barn i Kina

Men bare noen steder og kun under spesielle omstendigheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistpartiet har bestemt seg for å lette på reglene som begrenser fødsler til ett barn per ektepar. I Shanghai vil det nå bli lov til å få to barn, men kun om foreldrene er skilt og gift på nytt, melder nyhetsbyrået AP.

Tillatelse blir også gitt om første barn har et handikap, eller om en av foreldrene er ufør og ikke kan arbeide. Før har skilte menn bare fått lov til å få barn igjen om deres nye kone var barnløs, eller om begge konene var enebarn.

Ettbarnspolitikken trådte i kraft i 1970-årene, og ble vedtatt for å forsøke å dempe befolkningsveksten. Lokale myndigheter har nå lov til å tolke denne regelen friere, for å reflektere forandringer i samfunnet.

I Shanghai har skillsmissene vokst like fort som lønningene etter 20 år med økonomisk reform.

Andre regioner i Kina forbereder seg også på å innføre de nye reglene. Myndighetene sier at basispolitikken likevel vil være ett barn per ektepar, og at forandringene i reglene ikke er ment til å oppmuntre folk til å få flere barn.

Om regelen blir brutt uten tillatelse kan de vente seg store bøter. I noen tilfeller blir kvinner tvunget til abort eller sterilisering, sier aktivister til AP.

Likevel er det mange som likevel får flere barn, enten fordi de har råd til å betale bøter, eller fordi de vil ha en sønn som kan bære familienavnet videre og ta seg av dem når de blir gamle.

Regelen har resultert i 300 millioner færre fødsler over de siste ti årene. Det har ført til bekymring over en fremtidig eldrebølge som kineserne ikke er forberedt på å takle.

Befolkningen i Kina er 1,3 milliarder.

ENEBARN: Kommunistene myker opp ettbarnspolitikken.