Påskeværet:

- Lov å klage

Søndag setter kulda inn, og slik vil det holde seg i all prognose-overskuelig framtid. Det betyr at heller ikke påska ser ut til å bli særlig varm.

KALDT: Våren er ikke i anmarsj og det vil vare så langt meteorologens øye kan se. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KALDT: Våren er ikke i anmarsj og det vil vare så langt meteorologens øye kan se. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Det er lov å klage på lave temperaturer, for det er kaldere enn vanlig.

Det sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Selv sitter han i Tromsø, hvor de fredag klinket til med ny snørekord for mars måned. Utenfor kontorvinduene ligger et hvitt teppe på én meter og 32 centimeter. Slik vil det også forbli en stund, tror meteorologen.

For selv om Nord-Norge vil få det fineste helgeværet, vil det fortsatt være bitende kaldt. Fredag morgen var det flere steder i nord som kunne skilte med temperaturer ned mot 30 minusgrader.

Neste uke vil by på mye av det samme - kulde og fint vær, men med innslag av snøbyger enkelte steder.

KALDT OG FINT: Det ligger an til å bli en kald, men solrik påske. Her fra Hafjell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KALDT OG FINT: Det ligger an til å bli en kald, men solrik påske. Her fra Hafjell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kaldt over hele landet

I Sør-Norge vil gråvær prege starten på helga, før det klarner opp på søndag og kulda setter inn på ny.

- Når skyene forsvinner, vil vi gå tilbake til slik det var tidligere i mars. Det blir mye sol, men det blir kaldt. Særlig på natta og i morgentimene, sier Sarchosidis.

For eksempel i Oslo vil temperaturen ligge på rundt fire minus nattetid og om morgenen. Lenger inn i landet vil gradestokken krype enda lenger ned - mot 10-tallet på Lillehammer og helt ned i 20-23 minus på Røros.

- Men, om det er en trøst, vil sola kunne varme i lavlandet. Det er nå såpass seint i sesongen at sola har en oppvarmende effekt, og temperaturene kan komme opp på rundt fem-seks plussgrader på dagtid.

Kald påske

Og slik ser det ut til å forbli i overskuelig framtid i meteorologens foreløpige prognoser. Selv om påska sparkes i gang allerede neste helg, og vi faktisk snart er i april, står ikke våren for døra.

- Det ser ut til at det blir en gradvis temperaturstigning inn mot palmehelga, men det er ikke snakk om et væromslag. Så det blir ikke plutselig mye varmere. Også neste helg vil bli ganske kjølig.

PÅSKESOL: Det kan bli en fin påske i skiløypene - til tross for at det vil være ganske kjølig. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
PÅSKESOL: Det kan bli en fin påske i skiløypene - til tross for at det vil være ganske kjølig. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

- Det blir i det minste sol, så det blir fint vær for ski- og hytteturer, oppmuntrer Sarchosidis.

For dersom ønsket er sol fra skyfri himmel, og det ikke gjør noe om det ikke blir vær for bikini i solveggen på hytta, så ser påskeværet lovende ut, ifølge prognosene.

- Det ser foreløpig ut til å bli fint. Det er jo langt fram i tid, så det er litt usikkert, men prognosene viser ingen store endringer. Så det ligger an til bra hytteturvær, men den varme våren lar vente på seg.

- Dra til Spania

Om det er varme som frister aller mest i påska, kommer meteorologen derfor med et «hot» tips.

- De som er lei av kulda kan dra til Spania. Der blir det 30 grader de neste dagene.

- Er det vanlig på denne tida av året?

- Nei. I for eksempel Alicante er det allerede 28 grader, og det har allerede vært 30 grader der tidligere i mars. Det er uvanlig varmt for årstida, svarer Sarchosidis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer