Borgarting lagmannsrett:

Lov å ta video og pubisere

Det er lov til å filme politiet. Publisering kan bidra til å sikre at politiet utøver sine oppgaver i samsvar med lover og regler, samt sikre at politiet blir holdt ansvarlig.

SOSIALE MEDIER: Det er lov å publisere bilder og videoer på sosiale medier av politiet i aksjon, fastslår Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOSIALE MEDIER: Det er lov å publisere bilder og videoer på sosiale medier av politiet i aksjon, fastslår Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en oppsiktsvekkende dom fra Borgarting lagmannsrett slår retten fast at det ikke er ulovlig å publisere videoer på sosiale medier av politiets utøvelse av offentlig tjeneste.

Til tross for at åndsverkloven paragraf 104 ilegger forbud mot å gjengi eller offentliggjøre fotografi som avbilder en person, uten samtykke av den avbildede, har Borgarting lagmannsrett frifunnet en Oslo-mann som la ut en video av en politioverbetjent på sosiale medier.

«Allmenn interesse»

I åndsverkslovene heter det:

«Fotografi som avbilder en person, kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når avbildningen har aktuell og allmenn interesse».

Den 39 år gamle Oslo-mannen ble stanset av politiet etter at han hadde kjørt sin Porsche Carrera i østgående retning i Granfosstunnelen i Oslo mot fire røde kryss, som anga forbud mot å nytte feltet i retning mot signalet.

En video ble noen timer seinere ble publisert på sosiale medier.

Personvern

I rettsboka heter det:

«På slutten av kontrollen sa politioverbetjenten at han hadde registrert at Oslo-mannen hadde filmet. Han sa at det var i orden, men at han ikke fikk tillatelse til å legge videoen ut på sosiale medier».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer