Borgarting lagmannsrett:

Lov å ta video og pubisere

Det er lov til å filme politiet. Publisering kan bidra til å sikre at politiet utøver sine oppgaver i samsvar med lover og regler, samt sikre at politiet blir holdt ansvarlig.

SOSIALE MEDIER: Det er lov å publisere bilder og videoer på sosiale medier av politiet i aksjon, fastslår Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOSIALE MEDIER: Det er lov å publisere bilder og videoer på sosiale medier av politiet i aksjon, fastslår Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en oppsiktsvekkende dom fra Borgarting lagmannsrett slår retten fast at det ikke er ulovlig å publisere videoer på sosiale medier av politiets utøvelse av offentlig tjeneste.

Til tross for at åndsverkloven paragraf 104 ilegger forbud mot å gjengi eller offentliggjøre fotografi som avbilder en person, uten samtykke av den avbildede, har Borgarting lagmannsrett frifunnet en Oslo-mann som la ut en video av en politioverbetjent på sosiale medier.

«Allmenn interesse»

I åndsverkslovene heter det:

«Fotografi som avbilder en person, kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når avbildningen har aktuell og allmenn interesse».

Den 39 år gamle Oslo-mannen ble stanset av politiet etter at han hadde kjørt sin Porsche Carrera i østgående retning i Granfosstunnelen i Oslo mot fire røde kryss, som anga forbud mot å nytte feltet i retning mot signalet.

En video ble noen timer seinere ble publisert på sosiale medier.

Personvern

I rettsboka heter det:

«På slutten av kontrollen sa politioverbetjenten at han hadde registrert at Oslo-mannen hadde filmet. Han sa at det var i orden, men at han ikke fikk tillatelse til å legge videoen ut på sosiale medier».

Borgarting lagmannsrett fastslår at publisering av videoer av politiets utøvelse av offentlig tjeneste kan bidra til å sikre at politiet utøver sine oppgaver i samsvar med lover og regler, samt sikre at politiet blir holdt ansvarlig dersom de ikke gjør det.

Videre heter det i dommen:

«Terskelen for å kunne publisere slike bilder uten å komme i strid med personvernet, må etter lagmannsrettens syn være lav».

Lagmannsretten mener det i utgangspunktet har aktuell og allmenn interesse å publisere videoer av politiet under utøvelsen av offentlig tjeneste.

Politioverbetjenten har forklart at han etter et søk i sosiale medier oppdaget at det var lagt ut tre stillbilder fra anholdelsen på 39-åringens Instagram profil.

39-åringen nektet for at ble lagt ut stillbilder av anholdelsen på hans Instagram profil, men i retten erkjente han å ha publiserte videoen som ble tatt av en passasjer.

Lagmannsrettens mener: «at man i lys av det strenge beviskravet som gjelder i straffesaker, ikke helt kan utelukke 39-åringens forklaring om at det som ble lagt ut på Instagram var eSn video og ikke stillbilder, selv om dette fremstår som lite sannsynlig».

I dommen heter det:

«Lagmannsretten mener at det ikke har avgjørende rettslig betydning om Wold har lagt ut stillbilder, en video, eller begge deler».

Ansvarlig gjør politiet

Borgarting lagmannsrett konstaterer:

«Åpenhet om politiets utøvelse av makt bidrar til å opprettholde og styrke offentlig tillit til politiets arbeid og å sikre at politiet ikke misbruker sine rettigheter og privilegier. Publiseringen av bilder av politiets utøvelse av offentlig tjeneste kan bidra til å sikre at politiet utøver sine oppgaver i samsvar med lover og regler, samt sikre at politiet blir holdt ansvarlig dersom de ikke gjør det».

Og:

«Videoen framstår for lagmannsretten som et opptak av en lovlig tjenestehandling utført av uniformert polititjenestemann, som tilfeldigvis er politioverbetjent. Den er etter lagmannsrettens syn ikke av privat karakter. I denne situasjonen må Oslo-mannens rett til ytringsfrihet gå foran politioverbetjentens rett til personvern».

Ytringsfrihet

Advokat John Christian Elden som forsvarte Oslo-mannen mener dommen i er en seier for ytringsfriheten.

- VIKTIG DOM: Advokat John Christian Elden mener dommen er en viktig seier for ytringsfriheten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- VIKTIG DOM: Advokat John Christian Elden mener dommen er en viktig seier for ytringsfriheten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Når politiet utøver makt i sin stilling, er de ikke lenger privatpersoner som kan nekte å bli dokumentert på film. Det er borgernes rett til å dokumentere dette så lenge det ikke suppleres med sjikanerende eller forulempende utsagn.

- Det er en viktig dom som avklarer grensen mellom personvern og ytringsfrihet opp mot maktapparatet, sier Elden til Dagbladet.

Belastning

Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, understreker at politiet er for ytringsfrihet.

SOSIALE MEDIER: Kristin Aga, leder av Oslo politiforening ønsker ikke at bilder og videoer av politiet i aksjon publiseres på sosiale medier. Foto: Lars Eivind Bones
SOSIALE MEDIER: Kristin Aga, leder av Oslo politiforening ønsker ikke at bilder og videoer av politiet i aksjon publiseres på sosiale medier. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi som jobber i politiet må finne oss i at det blir tatt bilder og video av oss. Men det er en belastning, for både kolleger og deres familier når slike bilder og videoer blir spredd via sosiale medier.

- Det er også en tendens til at slike videoer og bilder blir publisert på politifiendtlige nettsider, sier Aga.

- De som mener de har blitt utsatt for noe klanderverdige, kan ta direkte kontakt med politidistriktet, eller Spesialenheten for politisaker, sier Aga.

Selv om Oslo-mannen ble frifunnet for å ha filmet og publisert bilder av politioverbetjenten, ble han dømt overtredelse av vegtrafikkloven til en bot på 6 800 kroner, subsidiært fengsel i 11 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer