Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lov å tøye grensene innenfor kunsten

Forfatter Mustafa Can «driter i» om han støter noen med sin sexnovelle om Frp-Siv.

HOVEDPERSON I SEXNOVELLE: Frp-leder Siv Jensen har lidenskapelig seksuelt samkvem med forfatter Mustafa Can inne på et hotellrom i Oslo. I forfatterens satiriske novelle «Siv og jeg». Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
HOVEDPERSON I SEXNOVELLE: Frp-leder Siv Jensen har lidenskapelig seksuelt samkvem med forfatter Mustafa Can inne på et hotellrom i Oslo. I forfatterens satiriske novelle «Siv og jeg». Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Innenfor kunsten er det lov å tøye grensene. Om noen kjenner seg beklemt, driter jeg i, sier Mustafa Can til Dagbladet.

Den svenske forfatteren har i dag publisert novellen «Siv og jeg» på Cappelen Damms bloggside Forlagsliv.no. Novellen inneholder svært eksplisitte skildringer av seksuelt samkvem mellom Frp-lederen og ham selv.

«Siv på magen, mine hender i hennes munn mens jeg lå langstrakt over henne. Siv på ryggen. Hennes fitte som åpnet seg dypt mot sin våte varme når jeg trengte inn. Siv ridende på meg, hardt, tøylesløst.»

Les hele novellen

Invitert Cappelen Damms informasjonssjef Ingunn Lindborg forklarer at Cans novelle, som han kaller satirisk, er en del av en ny satsing der forlaget inviterer norske og utenlandske forfattere til å levere bidrag til bloggen.

- Can sa ja, og leverte denne novellen, sier Lindborg til Dagbladet.

Hun understreker at Cans tekst er fiksjon.

- Var dere i tvil om dere skulle publisere den?

- Aldri! Det ville vært umulig for oss ikke å publisere, sier informasjonssjefen, med henvisning til ytringsfriheten. Hun bedyrer at Cappelen Damm er klare for eventuelle reaksjoner som måtte komme.

- Kunstens ansvar å provosere 41-årige Can, som har bakgrunn fra den kurdiske delen av Tyrkia, avviser å utdype tekstens mening.

- Det ville vært fullstendig idiotisk! Det ville drepe kunsten om man skulle forklare alle verk som med en slags kunstens ABC, sier forfatteren til Dagbladet.

- Har det vært din intensjon å fornærme noen med denne novellen? Og hvorfor har du valgt deg Siv Jensen?

- Hvorfor ikke Siv? Hvis man har sterke meninger, skal man også sparke litt fra seg. Ingenting er kjedeligere enn kunst som er ufarlig og harmløs. Det er kunstens ansvar å provosere, sier Can.

ØNSKER Å PROVOSERE: - Ingenting er farligere enn kunst som er ufarlig og harmløs, mener forfatter Mustafa Can. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
ØNSKER Å PROVOSERE: - Ingenting er farligere enn kunst som er ufarlig og harmløs, mener forfatter Mustafa Can. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

Han framholder at novellen har et budskap som går ut over sexskildringene med Frp's leder.

- Hvis man ser litt bort fra alt pratet om kuk og fitte, reflekterer jeg over nasjonalisme, ensporede tanker, sier forfatteren.

- Ikke spesifikt om Frp - Dette dreier seg ikke spesifikt om Frp, men om alle politiske bevegelser som hevder de har kongeveien til politiske løsninger. Neste gang kan det like godt tenkes jeg tar for meg Jimmie Åkesson (Sverigedemokraternas leder, red.anm.).

- Har du tenkt over at mange norske lesere vil huske deg først og fremst for Siv-novellen og ikke romanene dine?

- Det bryr jeg meg ikke om, det ville være som om man skulle bli bedømt ut fra en gammel skolestil som noen plutselig legger ut på nettet. Den siste boka mi som kom på norsk («Tett inntil dagene», red.anm.), lever sitt eget liv.

- Har du noe mer på hjertet, som du gjerne vil ha fram før vi avslutter?

- Ja. Jeg lengter etter Siv. Masse!

Det har i kveld ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Siv Jensen.