Lov å vebbe på norsk

I dag vedtok språkrådet at du har lov å skrive hverdagsengelsken du bruker daglig. Norvagisering kaller de det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i dag kan du skrive «Jentens sjabby pirsing ble spreiet ned». I formiddag vedtok Språkrådet en lang liste med norsk-engelske nyord.Å vebbe, å vokke og å pirse er blitt hverdagssnakk de siste årene, nå får du skrive ordene som du sier dem. Du får også lov til å skrive displei, fansy, boke (booke), kampe, matsje og spreie.

«Norvagiseringen» - som fornorskingen heter blant språkfolk - er et resultat av språkrådets systematiske arbeid de siste to årene for å gi importord norsk skrivemåte. Hele listen over norvagiserte ord finner du på språkrådets side på www.sprakrad.no/norvag.htm

Skeptisk

Reformen har bred støtte i språkmiljøene, men riksmålsforbundet var blant de mest skeptiske under dagens ord-for-ord-avstemming.

- Vi er i mot å innføre nyord som aldri har vært i bruk, som sene og selle istedenfor scene og celle. Dette er ord som allerede er godt etablert på norsk. Selv om det blir valgfri bruk, er dette uklokt.

Boikott

Oslo Piercing Studios grunnlegger, Håvard Frisell, mener Språkrådet har overstyrt piercingbransjen og kommer ikke til å be om nytt dørskilt til med Pirsing Studio.

- «Piercing» er mitt ord, jeg tok det med til Norge i 1991 og kommer ikke til å la språkrådet forandre dette uten videre.

Frisell mener Språkrådet var altfor sent ute med å gi databransjen et norsk språk. Selv vil han anbefale pirsing-Norge å boikotte Språkrådets vedtak.

- «Piercing» er vår greie og vår bransje. De skulle i det minste spurt oss før de begynte å klusse med fagordene våre.