FEIRER: Peggy Tomsic (t.v.) som var advokat for Moudi Sbeity, Derek Kitchen, Kate Call, Laurie Wood og Kody Partridge, som tok Utahs lov mot homoekteskap til rettsvesenet, feirer i Salt Lake City etter å ha vunnet fram. Foto: AP Photo/Rick Bowmer
FEIRER: Peggy Tomsic (t.v.) som var advokat for Moudi Sbeity, Derek Kitchen, Kate Call, Laurie Wood og Kody Partridge, som tok Utahs lov mot homoekteskap til rettsvesenet, feirer i Salt Lake City etter å ha vunnet fram. Foto: AP Photo/Rick BowmerVis mer

Lov mot likekjønnet ekteskap i Utah stanses

En amerikansk ankedomstol bestemte onsdag at den svært konservative delstaten Utah ikke kan forby likekjønnede ekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsen i den føderale domstolen i Denver er den første en regional føderal ankedomstol har kommet med siden høyesterett i Washington avgjorde at den føderale staten skal gi likekjønnede ekteskap de fordelene alle ekteskap nyter.

Tidligere onsdag sluttet en dommer i delstaten Indiana seg til den lange rekken av dommere som har besluttet at forbud mot likekjønnede ekteskap er i strid med grunnloven.

I Denver-kjennelsen heter det at en delstat ikke kan nekte å utstede vielsesattest til to personer, eller nekte å anerkjenne deres ekteskap, kun basert på deres kjønn.

Guvernøren i Utah, republikaneren Gary Herbert, uttrykte sin skuffelse over kjennelsen og sa at staten vil anke til høyesterett i Washington.

Tilhengere av likekjønnede ekteskap i Utah, der mormonerkirken er svært dominerende, planlegger en storstilt feiring av kjennelsen onsdag kveld i Salt Lake City.

Utah ble i desember en kort stund den 18. amerikanske delstaten som anerkjenner likekjønnede ekteskap da en lokal føderal dommer avgjorde at et forbud var grunnlovsstridig.

1.300 homofile og lesbiske rakk å gifte seg før kjennelsen ble satt på hold av høyesterett i påvente av en anke, og deres status ble derfor hengende i lufta.

(NTB)