Lov mot overvekt

En fransk parlamentariker fremmer nå et lovforslag mot overvekt. Helt seriøst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sosialistiske legen og parlamentarikeren Jean-Marie Le Guen erklærer ganske enkelt krig mot overvekt. Det er fem og en halv millioner overvektige i Frankrike. Ifølge Le Guen truer overvekta «nasjonens helsetilstand», intet mindre.

En epidemi, kaller Le Guen det. Det viser seg nemlig at det berømmelige «franske paradokset» ikke er hva man tror. Ifølge det skulle alle franskmenn som bruker olivenolje og drikker rødvin være tynne. Så er de likevel ikke det. Over 45 år er én av to menn og én av fire kvinner overvektige. Og barneleger har lenge advart mot en like farlig tendens blant barn. Allerede nå er et av ti barn overvektig før det er fylt ti. Dessverre har de små sjanser til å komme ut av det. 50 til 70 prosent av overvektige barn forblir overvektige. De er for fristet av McDonald\'s og Coca-Cola. Gang på gang har det vært advart mot godteriautomater i skolene. Et annet problem er at mange måltider, også frokosten, inntas foran TV-en.

LE GUENS FORSLAG er enkelt nok. Han vil først opprette en spesialkomité som skal studere problemet. Så skal alle etiketter under lupen og helst utstyres med en form for advarsel. Det kan bli aktuelt å forby visse reklamer på TV, hvis for eksempel en pizzafabrikant har i for mye salt. Hver skole skal få en gratis vannfontene, og elevene skal ha en halv time gym hver dag. Barna skal veies hvert år, noe som ikke alltid blir gjort i dag. I det hele tatt skal barn som voksne oppdras til å være nøyere med hva de spiser og drikker.

FORELØPIG LIGGER FRANKRIKE ti til 15 år foran amerikanerne i dette spørsmålet. Det gjenstår å se om overvekt i Frankrike er uunngåelig eller ikke. Det gjelder ikke bare å si at det er sunt å spise frukt og grønnsaker. Det er dyre varer for de dårligst stilte, som ofte blir overvektige. Men det er alvorlig, understreker Le Guen. For første gang siden middelalderen vil denne farsotten forkorte levealderen på grunn av alle tilhørende sykdommer. Derfor er det riktig, mener Le Guen, at staten skal blande seg i det man spiser. Han vil ikke frata franskmennene spiselysten. Det skal på ingen måte bli forbudt å spise sjokolade. Bare, som alkoholreklamene har sagt i mange år, med moderasjon.

ET LIKNENDE INITIATIV nettopp med alkohol hadde ikke en sjanse til å lykkes mot Frankrikes sterke lobbyer. Det spørs om ikke Le Guens lovforslag ender i samme båt. Som et sunt og positivt initiativ, men som ikke kan ta kampen opp mot den sterke matvareindustrien. Men sosialistpartiet akter å la kampen mot overvekt være et viktig punkt i sitt store regjeringsprosjekt for 2007. Så det kan hende det om noen år nærmest vil være straffbart å veie noen kilo for mye. Det er nok noe overdrevet, men det er et seriøst problem, selv om det kan høres drøyt med en lov.