Lov og orden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I store og sjokkerende kriminalsaker går det over stokk og stein for noen. Det er det vanlige for Carl I. Hagen. Men vi tror Høyres Kristin Krohn Devold gjør mer skade. Hun er leder i justiskomiteen i Stortinget og erklært tilhenger av lov og orden i den populistiske forstand av begrepene. Hun løper etter Jan Simonsen, og er nødt til å tape konkurransen om hvem som er mest villig til å gi grunnleggende prinsipper på båten. Det er blant annet prinsipper for rettssikkerhet og likebehandling som skiller vårt demokrati fra totalitære systemer og ekstremistisk ideologi. Krohn Devold er en kriminalpolitisk talsmann uten gjennomarbeidede og prinsippfaste standpunkter, og kan av den grunn ha bidratt til at Høyre er havnet i skyggen av Fremskrittspartiet på et område som en gang var Høyres spesialdistanse.
  • Krohn Devolds siste bidrag er hennes kommentarer til at forhørsretten ikke ville etterkomme politiets begjæring om varetektsfengsling av tre av fem nynazister som er siktet for drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia. Devold sa at kjennelsen til dommer Helge Morka var «helt uforståelig», blant annet på grunn av fare for gjentakelse. Hun varslet tiltak i forbindelse med Stortingets behandling av stortingsmeldingen om varetekt. For oss andre er Morkas kjennelse lett å forstå. Politiet klarte ikke å sannsynliggjøre at de tre som oppholdt seg i leiligheten på Bøler, hadde medvirket til drapet. Dermed må de løslates. Man kan ikke gjenta noe man i utgangspunktet ikke har medvirket til. Krohn Devold burde kritisere politiet for dårlig arbeid, ikke forhørsretten.
  • Krohn Devold ville også varetektsfengsle den ene av de tre fordi han etter hennes mening burde sittet inne på grunn av andre forhold. Dette er sammenblanding og den samme uforsvarlige omgang med rettssikkerhet som Carl I. Hagen representerer når han vil sette fast hele gjenger i slengen, uten hensyn til at alt man dømmes for, også medvirkning, skal bevises utenfor enhver rimelig tvil.
  • Prinsippløs utspillsdiaré er ikke lov og orden. Det er lovløshet og uorden.