Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lov og rett i borettslaget

Støy eller ikke støy - det er spørsmålet. I hvert fall for de mange som bor i borettslag og boligsameier. Hvor mye har du lov til å bråke før du blir kastet ut? Her er ekspertenes råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har du lov til:   Alminnelig familiestøy fra barnefamilier  Normal spilling av musikk.   Normal øving med instrumenter   Vanlige festligheter (helst m/nabovarsel)

Dette kan du ikke gjøre:  Bråk i korridorer  Bråk nattetider  Støyende musikk e. kl. 23  Musikkøvelser om natta Men hvor mye du kan bråke og hvor grensen går, er det vanskelig å finne ut av. Ekspertene er enige om at grensen ikke går ved et visst antall desibel, men heller ved hvilken type bråk det er snakk om.   - Velger du å bo i borettslag eller boligsam-eie, velger du samtidig en boform som naturlig kan medføre mer støy enn om du valgte enebolig. Derfor har du heller ingen grunn til å klage selv om du kan høre naboen gjennom vegger og tak. Det sier leder for advokatavdelingen i Norske Boligbyggerlags Landsforening, Thor Eek.

Nabovarsel

- Generelt sett kan vi si at det skal svært mye til for at noen blir kastet ut av et borettslag på grunn av støy. Og det er svært sjelden vi får henvendelser hit om slike saker. Rent festbråk og støyende natteøvelser kan påtales av borettslaget. Men det er ikke slik at du blir kastet ut etter bare én advarsel, sier Eek, som mener at det å sende ut nabovarsel før festen gir høyere terskel for klage fra naboene (forutsatt at det ikke skjer for ofte).

Støy-standard

- Hvorfor er det så mange eldre som klager på de unge? - Er det det da? Jeg tror at det faktisk er mange eldre som liker å høre at det er liv og røre rundt seg, sier Eek. - Står borettslaget fritt til å sette egne grenser? - Nei, borettslaget kan ikke lage en egen støy-standard. Det viser også denne dommen fra Vestlisvingen borettslag.