Lov og urett i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Unge, nyutdannede advokatfullmektiger får tilbud om arbeid på advokatkontorer på betingelser som bryter med loven, går det fram av reportasjer i Dagbladet.

De jobbsøkende advokatene blir presentert for kontrakter som på flere punkter bryter så vel med advokatenes egne etiske regler som med arbeidsmiljøloven. Det kan dreie seg om at den nyansatte forplikter seg til å arbeide uten lønn, men med hybel og mat som kompensasjon, eller om kontrakter som pålegger advokatfullmektigen sekretæroppgaver eller ansvaret for kaffekoking.

Ragnhild Bø Raugland, advokat i Norges Juristforbund, forteller at hun har sett rene slavekontrakter, men de som har inngått disse, tør ikke kontakte Juristforbundet for hjelp, fordi det vil skade deres eget navn og rykte. Og om Juristforbundet får beskjed om ulovlige kontrakter, er det ikke alltid det kan gripe inn, av frykt for å sverte jobbsøkeren. Slik kan det følge regelrette yrkesforbud i kontraktenes kjølvann.

Kontraktene kan dessuten inneholde klausuler som pålegger arbeidstakeren en bot på én årslønn om kontrakten brytes, eller som slår fast at kontrakten er å anse som en bedriftshemmelighet. Derved hindres offentliggjøring, og arbeidstakeren går glipp av den beskyttelse offentlighetens lys kan gi. De advokatkontorene som benytter slike kontrakter, foretrekker med andre ord å operere i mørket, lik en mafiaorganisasjon.

Hele dette systemet er ikke bare ulovlig. Det opprettholdes av mennesker som forventes å kjenne både lovens bokstav og lovens ånd. Ja, dette er mennesker som andre oppsøker for å få hjelp til å fortolke en lovtekst eller til å skjøtte sine interesser. Bruddene på så vel advokatenes egne etiske regler som på landets lover kan i verste fall vitne om en stand i alvorlig moralsk forfall.

Samtidig viser de ulovlige arbeidskontraktene hvor viktig fagforeninger er for å sikre arbeidstakernes rettigheter. Det er de individuelle kontraktsinngåelsene som åpner for overgrepene og for at verden blir snudd på hodet: Det er ikke de advokatfullmektigene som sier ifra om lovbruddene som mister sitt gode navn og rykte, men lovbryterne. Derfor vil vi håpe at Norges Juristforbund vet å ta affære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer