- Lov til å forby flagg i 17. mai-tog

Jusprofessor støtter komité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag trakk Frp-politiker Mazyar Keshvari seg fra 17. mai-komitéen i Oslo, fordi ordfører Fabian Stang overkjører komiteens forbud mot annet enn norske flagg i barnetoget på nasjonaldagen.

Stang henviser til ytringsfriheten når han presiserer at det er fritt flagg-valg i barnetoget.

Men jusprofessor Eivind Smith mener 17. mai-komitéen er på sikker rettslig grunn når de forbyr andre lands flagg i hovedstadens barnetog 17. mai.- 17. mai er et arrangement som noen står bak og arrangøren må kunne definere rammene for feiringen utfra nasjonaldagens hovedformål og tradisjon. Derfor kan det ikke være ulovlig å bestemme at bare visse flagg skal kunne vises i toget, sier han til Dagbladet.no.

Norsk symbol

Utenom slike spesielle arrangement kan folk vifte med hvilke flagg de vil - ytringsfriheten gjelder også symboler.

- Kravet om bare norske og samiske flagg er ikke urimelig med tanke på bakgrunnen for hvorfor vi feirer 17. mai. Folk kan jo ha med seg hvilke flagg de vil på fortauet og ellers i byen, fortsetter professoren som var med i den regjeringsutnevnte ytringsfrihetskommisjonen

Han legger vekt på at målet med dagen er å feire Norges nasjonaldag og at 17. mai-komitéen mener det gjøres ved å trekke fram norske symboler, det vil si det norske flagget.

- Et annet spørsmål er selvsagt hva komitéen ønsker å gjøre med de barna som likevel stiller opp med flagg, sier Smith.

ENIG MED KOMITÉEN: Kravet om bare norske og samiske flagg er ikke urimelig, mener jusprofessor Eivind Smith Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
ENIG MED KOMITÉEN: Kravet om bare norske og samiske flagg er ikke urimelig, mener jusprofessor Eivind Smith Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer


150 skoler 

Francis Sejersted, professor i historie og styreleder i Fritt Ord, karakteriserer komitéens forbud som \'tullete\'.

- Det er dumt å forby andre flagg i barnetoget. Den allmenne holdningen til ytringsfrihet her i landet tilsier at alle burde få vifte med det flagget de vil på 17. mai - også i barnetoget.

17.mai-leder Aamir Javed Sheikh  (H) kaller ikke  komiteens uttalelser for et forbud, men en anmodning om å bare bruke norske flagg. Nesten 70 000 skolebarn fra 150 Oslo-skoler har fått denne anmodningen tilsendt skriftelig.

- Vi har ikke fått en eneste reaksjon på dette, sier han til Dagbladet.no.

- Lov til å forby flagg i 17. mai-tog
<B>FLAGG-KRANGEL</B>: Bør andre lands flagg forbys i barnetoget?