- HABIL: Næringsminister, Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse at hun var habil da hun utnevnte Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lovavdelingen mener Mæland er habil. Her kan du lese de hemmelige SMS-ene

Ble kritisert for å gi utnevne Thorild Widvey som ny styreleder i Statkraft. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har vurdert om næringsminister Monica Mæland var inhabil da hun utnevne partifellen Thorhild Widvey til ny styreleder i det statseide selskapet Statkraft.

Lovavdelingen slår fast at næringsminister Monica Mæland er habil. Flere SMS-er mellom Widvey og Mæland ble også offentliggjort i dag.

Her kan du lese hele vurderingen til lovavdelingen.

- Er habil i saken

Mæland byttet ut den tidligere styrelederen med sin partikollega Widvey den 29. juni, uten først å ha fått en ekstern vurdering av sin habilitet i saken.

Widvey har beskrevet forholdet mellom dem to som nært.

- Vi kan ikke se at det er noe i beskrivelsen av relasjonen mellom Mæland og Widvey som tilsier at det må antas å foreligge et så nært vennskap at det er tale om et særegent forhold i lovens forstand, skriver lovavdelingen.

Dette er SMS-ene

NRK har også avdekket at Mæland diskutere ansettelsen med Widvey i en serie SMS-er. Disse har hun nektet å legge fram med begrunnelsen om at de er å regne for en del av «intern saksforberedelse.»

Martin Kolberg (Ap), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sa tidligere denne uka at til Bergens Tidende saken kunne havne i kontrollkomiteen dersom Mæland ikke offentliggjorde SMS-ene og redegjorde for saken.

Nå er to SMS-er offentliggjort, og Mæland oppgir at det er alle. Her kan du lese en fra Widvey til Mæland den 21. april i år, klokka 17.07:

«Hei Monica,

Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karenteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karantene utvalget kan være konfidensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalistiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild!»

26. april klokka 08.12 skriver Mæland til Widvey:

«God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt - deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag - vi skal ha RNB-konferanse :) klem».

Mæland beklager at departementet gikk ut og sa at SMS-ene var journalført, men unntatt offentlighet fordi det var å regne som intern saksbehandling.

- Både bregrepsbruk og paragraf var feil, sier Mæland i dag.

- Det er ikke greit, vi går nå gjennom i avdelingen for å sørge for at det ikke skjer, sier Mæland.

Møttes fire ganger

Etter å ha fått kraftig kritikk av avgjørelsen om å utnevne Widvey, snudde Mæland, og ba lovavdelingen om å foreta en habilitetsvurdering likevel.

- I utgangspunktet vil Mæland etter vårt syn heller ikke være inhabil i saker hvor Widvey selv er part, eksempelvis ved fastsettelse av honorar eller andre forhold tilknyttes til hennes verv som styreleder, skriver lovavdelingen.

I brevet til lovavdelingen skriver næringsministeren at de to har hatt et kollegaforhold og møttes i partisammenhenger.

I tillegg skal de ha møttes privat fire ganger. De skal ikke ha møttes privat før de begge ble en del av Solberg-regjeringen høsten 2013.

Slik beskriver Mæland de private møtene.

«Første gang var i januar 2014, da jeg var gjest i Widveys fødselsdag sammen med et femtitalls andre gjester fra samfunnsliv og næringsliv. Deretter møttes vi den dagen Widvey gikk ut av regjeringen i desember 2015, i tilknytning til julebordet for regjeringspartienes stortingsgrupper. Jeg deltok i februar 2016 i en middag Widvey arrangerte med seks andre personer fra norsk samfunnsliv, for å diskutere aktuelle spørsmål om politikk og næringsliv. I mai deltok jeg i deler av Widveys 60-årsdag, sammen med ca.120 andre gjester. På dette arrangementet var også min ektefelle til stede. Gjester var familie, venner, kolleger og personer fra norsk samfunnsliv.»