VIL SIKRE STORTINGET: Stortinget vurderer nå flere tiltak, for å gjøre Stortinget enda sikrere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL SIKRE STORTINGET: Stortinget vurderer nå flere tiltak, for å gjøre Stortinget enda sikrere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Løvebakken kan bli stengt for biltrafikk

Drøfter tiltak for å bedre sikkerheten rundt Stortinget .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser avdelingssjef i Stortingets administrasjon, Terje Olsen, til Dagbladet.

22. juli avdekket sårbarheten også rundt landets nasjonalforsamling. Bygningen ligger som kjent midt i Oslo sentrum med enkel atkomst.

Nå kan det bli aktuelt å stenge Løvebakken for kjøretøy, i alle fall i perioder.

Regulere kjøring - 22. juli viser at vi må vurdere fysiske hindringer rundt Stortinget. Vi har gjort ulike analyser og sett på ulike tiltak for å sikre bygningen bedre. Det gjelder å finne balansen mellom åpenhet og sikkerhet. I første omgang har vi sett på tiltak på Løvebakken. Vi har funnet fysiske løsninger slik at vi kan regulere kjøring på Løvebakken. Vi legger ikke opp til permanent stengning, men mulighet til stengning når vi ønsker det ut fra sikkehetsmessige hensyn.

- Vi er også i gang med analyser av andre tiltak, blant annet tiltak i Akersgata og ved innkjøring til garasjen. Men vi må ta hensyn til trafikken i Oslo og skal ikke bygge murer rundt Stortinget, sier Olsen til Dagbladet.

Sikkerhetsposter Stengingen på Løvebakken, som er bakken og gatestubben foran hovedinngangen til Stortinget, kan bli synlige fra sommeren.

Stortinget vurderer også andre typer sikkerhetstiltak. Bruk av sikkerhetsposter og vakter utenfor bygningen er blant tiltakene som vurderes, etter det Dagbladet forstår.

- Det vil ikke være rart om det kommer flere sikkerhetstiltak etter 22. juli, både synlige og ikke synlige, sier visepresident Akhtar Chaudhry til Dagbladet.

Ny sikkerhetssjef Dermed blir det nok å gjøre for Stortingets nye sikkerhetssjef Berit C. Mauseth Michelet.

Den nåværende politioverbetjenten ved Asker og Bærum politidistrikt overtar midt i januar etter nåværende sikkerhetssjef Gerrit Løberg som går over i en stilling som spesialrådgiver.

- Jeg er spent og gleder meg til en ny utfordring, sier Michelet, som ikke ønsker å kommentere utfordringene nærmere før hun har begynt.

Olsen sier Michelet ble valgt både for sin politifaglige bakgrunn, sin erfaring med forebyggende og utadrettet arbeid og sin lederkompetanse.