Løvebakkens skyggeside

Ensomhet, skilsmisser, maktkamp og alkohol. Ikke alle takler livet på Løvebakken. Noen blomstrer opp og blir suksesspolitikere, andre sliter med hjemlengsel og mistrives sterkt på hybelen i Oslo. Nå vil Stortinget selv granske politikernes tøffe arbeidsmiljø og sosiale liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt tok Inge Myrvoll (SV) og 164 andre stortingsrepresentanter sommerferie. Den siste uka har rikspolitikerne jobbet på spreng til langt på natt for å avslutte vårsesjonen. Dagbladet har snakket med en rekke stortingspolitikere, familiemedlemmer og støtteapparat i partiene, og det er ingen tvil om at prisen for oppholdet i maktens sentrum kan være høy for enkelte.

- Noen utvikler depresjoner og får alkoholproblemer. I denne arbeidssituasjonen får man lettere tilgang på alkohol, og drikkevanene kan endres. Man får mange invitasjoner som innbyr til drikking - det som før var dyrt, blir nå gratis, sier en stortingsrepresentant til Dagbladet.

Men til tross for et spesielt arbeidsmiljø velger de fleste likevel å fortsette hvis de får muligheten. Lønna er god og følelsen av makt trekker.

Tøft liv

I 11 år har SV-politikeren Inge Myrvoll (52) pendlet mellom familien i Mo i Rana og stortingshybelen i Grønnegata i Oslo sentrum. Den erfarne samferdselspolitikeren er av dem som takler stortingslivet best. Mens Myrvoll nyter konserttilbudet og publivet i hovedstaden, sitter mange av hans kolleger alene på hybelen.

- Da jeg ble valgt inn på tinget, påpekte kona at stortingsrepresentanter og journalister topper skilsmissestatistikken her i landet, ler Myrvoll. Til tross for dystre spådommer om ekteskapsbrudd, har han og kona holdt sammen i 26 år. Men han innrømmer at livet som heltidspolitiker i hovedstaden kan være tøft.

- Det er ingen tvil om at jeg trives som stortingspolitiker, men mange ganger må jeg ned i kjelleren for å hente krefter. Usunn livsstil og stort arbeidspress - det er utrolig at helsa har holdt. Jeg tror ikke jeg har krefter til fire nye år, i hvert fall ikke med et SV uten særlig innflytelse i norsk politikk, sier Inge Myrvoll, som nylig sa nei til ny periode som Nordland SVs førstekandidat.

- Pyton hybeltilværelse

Den erfarne Ap-politikeren Berit Brørby fra Oppland leder utvalget som skal granske stortingsrepresentantenes arbeidsvilkår. Utvalget har bedt representantene fylle ut et omfattende spørreskjema som skal avdekke problemene.

- I all hovedsak ser vi på de praktiske arbeidsforholdene på Stortinget. Men vi har også funnet grunn til å undersøke hvordan representantene takler sitt sosiale liv. Mange takler stortingslivet helt utmerket, andre føler hybeltilværelsen som helt pyton, sier Berit Brørby.

Eli gir råd

I Frp er det Eli Hagen, kona til Carl, som har påtatt seg oppgaven som «støttekontakt» og festarrangør. I tillegg til bursdagsfeiringer i Stortingets kjellerstue, båtturer og reiser, jobber hun med å gi et sosialt tilbud til dem som kommer langveis fra i Frp's gruppe.

- Vi har diskutert hvordan vi kan hindre at enkelte sitter ensomme på hybelen, og har blant annet gitt tilbud om å skaffe teaterbilletter. Vi kan jo ikke arrangere sammenkomster hver kveld heller, men vi er der hvis noen trenger oss, sier Eli.

Frp arrangerer også introduksjonskurs for nyvalgte representanter.

- Vi ble advart både mot ensomhet, ekteskapsproblemer, arbeidspress og alkoholmisbruk, og ble oppfordret til å bygge opp et sosialt nettverk. Dette bildet fra hverdagen på Stortinget er realistisk for mange. Det er lett å bli ensom her, sier Frp's Per Sandberg (40), som føler at han takler stortingshverdagen godt.

Alle Dagbladet har snakket med sier at livet som folkevalgt kan sette ekteskap på prøve. Flere opplever sjalusi hjemmefra. Det er flere eksempler på at stortingspolitikere finner sammen og at ekteskap går fløyten. I visse tilfeller har det også ført til ødelagte politiske vennskap.

- Dette livet kan bidra til skilsmisser. Man er mye borte, og byrdene faller på den hjemme. Mye av tilværelsen tilbringes sammen med andre, og når man ikke deler opplevelser med ektefellen, utvikler man en avstand som kan bli ødeleggende, sier en representant til Dagbladet.

En tidligere ektefelle av en stortingsrepresentant sier det slik: - Jeg definerte meg stort sett som alenemor.

Den tøffe arbeidstida, med lange dager og mye reising, gjør at de fleste politikerne går med konstant dårlig samvittighet på grunn av lite tid til familien.

Lengter hjem

Nær 140 av de 165 representantene har stortingsleiligheter i Oslo. I hovedsak er dette moderne 2-roms leiligheter i Oslo vest. De som tar med seg familien, kan få tre eller fire roms leiligheter. De mest populære leilighetene ligger i komplekset Grønnegata/Parkveien, med gangavstand gjennom slottsparken til Stortinget. Alle får dekket utgiftene til fly, tog, buss og båt. De fleste velger å reise hjem i helgene. Rikspolitikerne kan bo i Oslo i årevis uten å få et forhold til hovedstaden.

Pendler 200 mil

Mimmi Bæivi (50) (Ap), pendler 200 mil hver helg hjem til Hammerfest, det tar fem og en halv time.

- Jeg har ennå ikke klart å trives i Oslo-leiligheten min. Jeg bare sover der og har oppholdt meg der frivillig i bare to dager. Jeg har heldigvis klart å opparbeide meg et lite nettverk her i byen, hvis ikke hadde jeg ikke holdt ut, sier Mimmi Bæivi.

Hun spør seg av og til om prisen er for høy, men hun ser det som et privilegium å være en av 165 folkevalgte.

Anonyme i mengden

De som får det tøffeste møtet med stortingslivet, er ofte ordførere og anerkjente lokalpolitikere som blir anonyme fotsoldater på Løvebakken. Det er et fåtall av de 165 representantene som får nøkkelposisjoner og kommer i medienes rampelys.

- Noen av oss sa en gang: «Det er ikke plass til alle på pallen. Vi er en del maur som springer her nede og sliter og som også gjør en viktig jobb», smiler finnmarkingen Bæivi, som ikke legger skjul på at det er konkurranse og spisse albuer på Stortinget. Da hun kom til huset som fersk representant fra Finnmark for sju år siden, dristet hun seg til å spørre kolleger om noe hun lurte på:

- Da fikk jeg til svar: «Det må du finne ut selv, det gjorde vi.» Politikken er ingen søndagsskole.

TYNN KOST: Fire pils og en Martini. Inge Myrvoll spiser alle måltidene på Stortinget eller ute på byen. Men når han reiser hjem til Mo, disker han opp med persisk bondegryte på familiens kjøkken.
ET HARDT LIV I BYEN:</B>- Usunn livsstil og stort arbeidspress- det er utrolig at helsa har holdt, sier SV-politikeren Inge Myrvoll. I 11 år har han pendlet mellom familien i Mo i Rana og hybelen i Oslo.