Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Loven ga leietaker rett til å forlenge uendelig uten at eier kan gjøre noe

Leder Olav A. Veum er glad domstolsen i Strasbourg gir tomteeierne rett til å ta seg mer betalt.

GODT FORNØYD: Leder i Norges Skogeierforbund, Olav A. Veum, er godt fornøyd med dommen fra Strasbourg. Foto: Geir Ufs
GODT FORNØYD: Leder i Norges Skogeierforbund, Olav A. Veum, er godt fornøyd med dommen fra Strasbourg. Foto: Geir Ufs Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) har slått fast at deler av tomtefesteloven strider mot menneskerettighetskonvensjonen.

Sakens kjerne er paragraf 33 i tomtefesteloven som gir leietakerne av tomt til bolig eller fritidshus rett til å kreve festet forlenget på samme vilkår som før - uten begrensning i tid

Godt fornøyde - Vi er veldig godt fornøyd med dommens utfall. Det er viktig at dommen er enstemmig og at den så tydelig sier at etablerte avtaler skal gjelde videre, og at de ikke kan underkjennes av tomtefesteloven. Vi forutsetter at myndighetene nå endrer lovverket slik at grunneierretten som har vært grunnlaget for dommen blir tatt til følge, sier leder Olav A. Veum i Norges Skogeierforbund til Dagbladet.

- Hva betyr dette i praksis?

- Det betyr at de som har leid ut tomter på tidsavgrensede kontrakter kan reforhandle sine avtaler når avtalene går ut etter nye vilkår. Loven ga leietaker rett til å forlenge uendelig uten at eier kan gjøre noe. Det ser Strasbourg som en krenkelse av menneskerettighetene, sier Veum.

- Staten tråkket på rettighetene Dommen kommer etter en sak som hovedsaklig omhandler en hytte, og det er der Norges Skogeierforund har hatt sitt engasjement. Utleieren/bortfesteren hadde ønske om å regulere leieprisen fra 1622 kroner i året til rundt 5000 i året.

- Med loven som har vært gjeldende fram til nå kunne leietakeren kreve å forlenge avtalen om 1622 kroner i året i ubegrenset tid. Nå kan avtaler reforhandles og ha respekt for avtaler - også på lang sikt, sier Veum.

- Vårt engasjement i denne saken har fokus på hyttetomter. Dette er viktig for oss å få frem. Dagens lovverk som ikke berøres av dommen fra Strasbourg, setter et makstak for hva grunneier kan kreve i leie av eiendommen. Dette vil fortsatt gjelde og dette støtter Norges Skogeierforbund.

- Regjeringen må nå se på loven om tomtefeste på nytt, og da spesielt paragraf 33.

Norge er folkerettslig forpliktet til å rette seg etter dommen fra Strasbourg.

- Dette er en sak som omhandler så mange som 300 000 tomtefester i Norge, så det er en meget stor prinsipiell og viktig sak. Det er et klart signal om at den grunnleggende grunneierretten har blitt tråkket på av staten, sier Veum.

- Dette er rettferdig i forhold til prisjustering.

Leder Olav Veum i Norges Skogeierforbund mener en lovendring vil føre til mer ryddighet til inngåtte avtaler.

- Dette gir grunneier rett til å reforhandle og oppjustere prisene i samhold med markedsutviklingen. Det er mer rettferdig både for leietaker og utleier i forbindelse pris.

- Et sjokk Styreleder Olaf Solberg Hansen i Tomtefesterforbundet mener dommen kommer som et sjokk.

- Dommen i Strasbourg er et sjokk for landets 300 000 tomtefestere, sier han til NTB.

- Avgjørelsen kan få enorme konsekvenser for mange av landets tomtefestere. Mange kan bli nødt til å selge boliger og hytter med store tap, sier han videre.

Styrelederen i Tomtefesterforbundet sier han frykter at mange festere heretter vil oppleve at festeavgiftene heves til markedspriser.

- Bortfesterne vil helt sikkert jobbe for at festeavgiften økes til minst 5 prosent av markedspris på tomtene, sier han.

Ved en markedsverdi på 1 million kan dette utgjøre en festeavgift på 50. 000 kroner i året.

Solberg Hansen frykter også at enkelte festere kan bli tvunget til å rive hus og hytter når kontraktene går ut og videreføring av feste vil skje på bortfesters premisser.

Blir du berørt av dette? Ta kontakt med Dagbladet på tipstelefonen 2400 0000 eller send en mail til 2400@db.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling