Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Loven hindrer ikke patent på menneskegener

Patentstyret mener norsk lov ikke setter noe forbud mot patent på menneskegener. Flere søknader om patent på slike gener ligger for tiden til behandling i Patentstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget skal om kort tid behandle EUs patentdirektiv. Utenriksminister Knut Vollebæk har i den forbindelse uttalt at regjeringen ønsker å endre lovteksten, slik at patent på «livsformer» ikke blir tillatt, skriver Nationen.

Spesiell motstand

Vollebæk har ifølge Nationen markert særlig motstand mot EU-direktivets aksept av patent på «mikroskopiske deler av menneskekroppen, for eksempel et gen eller deler av et gen hvis dette isoleres og beskrives.»

Ifølge seksjonssjef Marianne Grøstad Nesje i Patentstyret er det per i dag fritt fram å ta patent på menneskegener i Norge.

- Loven setter ikke noe forbud. Det betyr at Patentstyret ikke kan si nei dersom andre kriterier for patentering er ivaretatt. Det viktigste er at det skal dreie seg om en oppfinnelse, ikke en oppdagelse av noe som allerede finnes i naturen, sier Grødstad Nesje.

Korrekt tolkning

Biologiprofessor Inger Sandlie ved Universitetet i Oslo mener Patentstyret tolker loven korrekt.

-Å forby slike patenter vil være en ulykke for moderne medisin. Humant insulin er et eksempel på et produkt som er utviklet fra et menneskegen. Det er mye bedre for diabetikere enn insulinet som ble brukt tidligere, som ble hentet fra lik, sier Sandlie. Hun mener det vil være en stor fordel at preparater baseres på stoffer laget av menneskegener, og ikke fra dyr. Krfs medlem i Sosialkomiteen, Are Næss, mener norsk lov må endres snarest dersom Patentstyrets opplysninger er korrekte.

- Det er klart at vi i Norge må ha en lov som setter en stopper for patent på menneskegener, sier Næss.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media