Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løven i Kabul er død

Marjan overlevde femti år med krig, kupp og undertrykkelse. Hverken Taliban eller håndgranater greide å ta livet av den verdensberømte løven. I går sovnet han stille inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvt blind, delvis lam og uten tenner ble den aldrende hannløven et symbol på Afghanistans ødeleggelse. Dyrevernere verden over har samlet innmillioner av kroner til løven. Mens den afghanske overgangsregjeringen sliter med å få økonomisk hjelp, og afghanere flest lider, fosset det inn penger til kjendisløven Marjan.

Men penger kan ikke stanse naturens gang. Den aldrende løven har den siste tiden slitt med kramper og dårlig apetitt.

- Han var veldig gammel, og enden var nær, sier dyrevokter Sheraq Omar til nyhetsbyrået Reuters. Det var Omar som oppdaget Marjan død i buret.

Seig konge

Marjan kom til Afghanistan som en gave fra Tyskland for 38 år siden. Siden den tid har han overlevd kupp, sovjetisk okkupasjon, borgerkigen, Talibans skrekkregime og USAs bombing.

I 1994 hoppet en mentalt ustabil afghaner ned i løvegården for å slåss med Marjan. Den store hannløven var ikke interessert, men da afghaneren gikk bort til maken Tuchah, slo Marjan til. Ett slag med poten, og dermed lå den uheldige gladiatoren død. Et par dager seinere hevnet gladiatorens bror seg ved å kaste en håndgranat på Marjan. Ansiktet ble vansiret, og løven mistet synet, luktesansen og mange av tennene.

Blant Kabuls rikeste

Under Talibans styre var det harde kår for alle i Afghanistan, også dyrene i dyrehagen. Mange av de sultet. Men etter at Marjan ble kjendis strømmet pengene inn, og den aldrende løven kunne fråtse i oksekjøtt, kylling, egg og vitaminer - en diett fjernt fra den den vanlige afghaner må livnære seg på.

Hittil er det samlet inn nesten fem millioner kroner til dyrehagen. For de pengene kunne Røde Kors ha bygd fire helseklinikker og sikret tre års drift. Andre hjelpeorganisasjoner i Kabul ser med misunnelse på beløpene dyrehagen mottar.

GLAD I KJØTT: Det var dårlig stell for dyra i dyrehangen under Taliban, men av og til ble det biff på Marjan også. Her et bilde fra en bedre middag i 1997.
FANT LØVEN DØD: Dyrevokter Sheraq Omar fant løven Marjan død i buret. Marjan overlevde det meste, men måtte til slutt gi tapt.
Hele Norges coronakart