Knut Storberget:

- Loven ikke til hinder for å gjennomføre ulveforliket

Tidligere justisminister Knut Storberget mener det ikke er et juridisk spørsmål, men et politisk spørsmål. 

<strong>KRITISK:</strong> Knut Storberget (Ap) mener regjeringen maler seg lenger og lenger inn i et hjørne i ulvesaken og var lite imponert over statsråd Vidar Helgesens redegjørelse i Stortinget i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Knut Storberget (Ap) mener regjeringen maler seg lenger og lenger inn i et hjørne i ulvesaken og var lite imponert over statsråd Vidar Helgesens redegjørelse i Stortinget i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson hevder at regjeringen har malt seg inn i et hjørne.

- Med dagens redegjørelse fra Vidar Helgesen kiler regjeringen seg enda lenger inn i hjørnet. De ser ikke det rommet som er i naturmangfoldloven og Bern-konvensjonen til å ta ut ulv når det faktisk er et skadepotensial, sier Knut Storberget.

Regjeringen bommer

- Dette er ikke et juridisk spørsmål, men et politisk spørsmål: Materialet som ble oversendt lovavdelingen, hvordan man selv beskriver et skadepotensial. Det er der regjeringen bommer.

- Jo lenger man graver seg ned nå med hensyn til juridiske uttalelser, desto vanskeligere blir det å gjennomføre Stortingets vedtak, sier Knut Storberget.

Går klar av loven

Den tidligere justisministeren mener at ulveforliket som Høyre, Frp, KrF og Ap fikk flertall for i fjor kunne vært gjennomført uten å være i konflikt med lovverket.

- Fordi det handler om hvordan vi politisk vurderer skadepotensial. Den vurderingen hadde vi tatt, blant annet da vi fastsatte bestandsmål. Nettopp fordi vi så skadepotensial i forhold til beitedyr, folks livskvalitet og jaktrettigheter. Det er forventet at det kan komme over 60 ulvevalper. Da lever folk i denne sonen nærmest i et ulvereservat.

Svekket tillit

Storberget mener at det sosiale og økonomiske aspektet var ivaretatt i Stortingets ulvevedtak.

- Vi kan ikke være tilsluttet lovverk eller konvensjoner som eliminerer hvordan folk ute faktisk har det. Dette svekker veldig tilliten til hele rovdyrsaken. Jeg er ikke for utrydding av ulv. Men hvis man skal bygge opp tillit, har regjeringen gjort alt den ikke bør gjøre, sier han.

- Materialet det er noe feil med

Knut Storberget retter ikke kritikk mot lovavdelingen i departementet han bestyrte i årene 2005-2011 i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering.

- Jeg kjenner lovavdelingen og uttalelsen den har gitt. Den har jeg ingen motforestillinger mot. For de skriver veldig tydelig at den er gitt på bakgrunn av det mottatte materialet. Når materialet konkluderer med at det ikke er skadepotensial, så er det materialet det er noe feil med og ikke uttalelsen, sier Knut Storberget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer