Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Loven ingen unnskyldning for ikke å hivteste seg

Ap-politiker mener velferdsstaten er farlig for homofile - oppfordrer til mer indidivuelt ansvar.

UANSVARLIG: Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Thomas Breen er opptatt av at homomiljø tar et oppgjør med uansvarlige holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl
UANSVARLIG: Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Thomas Breen er opptatt av at homomiljø tar et oppgjør med uansvarlige holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgskomiteens andre nestelder, Thomas Breen (Ap), mener den sterke norske velferdsstaten har gjort livet farligere for norske homofile.

Han mener homomiljøet må ta større ansvar selv.

- Noen forskere viser til at mange homofile tenker at de vil få den hjelpen de trenger slik at de vil klare seg bra selv om de blir smitta av hiv. Det er en farlig holdning, sier Breen.

Uenighet i Ap Breen tror at både holdningskampanjer og pekefinger må til.

Leder for Arbeiderpartiets homonettneverk, Håkon Haugli, kan knapt være mer uenig:

- Å bruke pekefinger er en resept som ikke fungerer. FN har bedt Norge fjerne straffebudet for hiv, og amerikansk forskning viser at kriminalisering hindrer åpenhet. Dette er også norske fagmiljøer stort sett enige i, sier partifellen.

Vil oppheve forbud Ifølge straffeloven § 155 kan en få tre års fengsel for å smitte noen med hiv, selv om en ikke er klar over at en selv er smittet. Paragrafen må vekk, mener Høyre-topp Bent Høie og leder for Arbeiderpartiets homonettverk, Håkon Haugli.

- Denne loven hindrer testing og åpenhet om hiv og aids, sier Haugli.

Breen er åpen for å diskutere en lovendring, men mener det er viktig å beholde loven i en eller anne form.

- Det er også alvorlig om en er så uansvarlig og bruker straffeloven som unnskyldning for ikke å teste seg, som det argumenters for her. Jeg har selv møtt homofile som forteller at de ikke tror hiv er farlig lenger. Det er holdninger jeg mener det homofile miljøet må ta et oppgjør med, sier Breen til Dagbladet.

Det er en beskrivelse av miljøet partifellen Haugli ikke kjenner seg igjen i.

- Ingen er så flinke til å bruke kondom som menn som har sex med menn.  Alle vet at hiv er farlig, men alle beslutninger er ikke rasjonelle, særlig i kombinasjon med rus eller med en partner man stoler på. Det er farlig hvis det politiske Norge snur ryggen til problematikken denne paragrafen forårsaker. Den gir en falsk trygghet til alle oss som ikke er smittet av hivviruset, sier Haugli.

Breen mener også at det er en avsporing å gjøre dette til en homokampsak.

SKREMT: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder for paritets homonettverk, Håkon Haugli er skremt over de fortsatt høye hivsmitte-tallene. Han mener en lovendring vil få flere til å teste seg.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
SKREMT: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder for paritets homonettverk, Håkon Haugli er skremt over de fortsatt høye hivsmitte-tallene. Han mener en lovendring vil få flere til å teste seg. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Det var flere heterofile enn homofile som ble smittet av hiv i fjor, og det er urovekkende er at vi er dårligst i Norden til å beskytte oss, samtidig som vi er på verdenstoppen når det gjelder kunnskap om hvordan vi skal hindre smitte, sier Breen.

- Haugli må lære Breen I fjor ble det registrert 269 nye tilfeller av hivsmitte i Norge. 97 av disse var blant menn som har sex med menn, noe Hans Blystad i Folkehelseinstituttet kalte en epidemi i Klassekampen før helga. Statistikken viser at det er 155 heterofile som ble smittet, men kun 46 av dem mens de var bosatt i Norge.

Høyres Bent Høie ber derfor Håkon Haugli hjelpe Breen tolke statistikken.

- Kunnskapsløsheten til Breen er skremmende, og jeg håper Haugli kan lære ham hvor kritiske økningen er, sier Høie.

Han mener også regjeringen må se alvoret i situasjonen.

- Det haster med finansiering av forebyggende tiltak. Mange menn har sex med andre menn uten å være sikker på hvilken seksualitet de har. Det hindrer dem i å oppsøke helsestasjoner og bli testet. Derfor trenger vi lavterskeltesting ute der disse mennene møtes, mener Høie.

- Oslo har tilbud Tord Dale i Helse og omsorgsdepartementet opplyser at det nå startes opp et lavterskeltilbud om hurtigtesting mot HIV i Oslo i regi av Olafiaklinikken. Et tilbud som vil bli utvidet til Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

ENIG:  Bent Høie fra Høyre støtter forslaget fra Arbeiderpartiets homonettverk, og håper Haugli kan få med seg resten av Arbeiderpartiet på en lovendring.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
ENIG: Bent Høie fra Høyre støtter forslaget fra Arbeiderpartiets homonettverk, og håper Haugli kan få med seg resten av Arbeiderpartiet på en lovendring. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Over halvparten av de som blir smittet blir smittet av en som ikke kjenner sin egen hiv-status, derfor er vi opptatt av å styrke lavterskeltilbudet. Vi bruker over 25 millioner på HIV forebyggende arbeid, men vi må se om vi bruker disse pengene på riktig måte, sier Dale.

ULOVLIG: Det er i dag ulovlig å smitte noen med hivviruset, selv om en ikke er klar over at en er bærer. Her ser vi en aktivist som vil minne om løftet om å stoppe aids-epidemien, fotografert under den internasjonale aids-konferansen som for tiden pågår i Washington D.C i USA. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix
ULOVLIG: Det er i dag ulovlig å smitte noen med hivviruset, selv om en ikke er klar over at en er bærer. Her ser vi en aktivist som vil minne om løftet om å stoppe aids-epidemien, fotografert under den internasjonale aids-konferansen som for tiden pågår i Washington D.C i USA. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media