Loven kom for seint til å redde Marcelas' mamma

Men i dag var 11-åringen den første Obama håndhilste på etter den historiske signeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da Obama klokka 17 i dag signerte den etterlengtede helseforsikringsloven til jubel og tilrop fra 300 spesielt inviterte støttespillere, framhevet han særlig en av gjestene.

Det var 11 år gamle Marcelas Owens fra Seattle, og gutten fikk i dag æren av å stå ved presidentens side under den historiske seremonien i Det hvite hus. Etter signeringen var femteklassingen den første Obama håndhilste på, ifølge New York Times.

Marcelas og hans to lillesøstre mistet moren sin i 2007, et dødsfall som ifølge reformtilhengerne kunne vært unngått med ordningene som nå blir innført.

Mistet jobben og livet27 år gamle Tiffany Owens døde av forhøyet blodtrykk i lungene (pulmonal hypertensjon) i 2007. Behandlingen av den sjeldne lidelsen, som ikke kan kureres, koster opp til 100 000 dollar i året.

Det var penger trebarnsmoren ikke hadde.

Owens jobbet som nestleder i en filial av fastfood-kjeden Jack in the Box da hun ble syk i september 2006. Etter hvert som hun ble sykere, ble hun stadig oftere borte fra jobb, fikk til slutt sparken, og mistet dermed helseforsikringen.

Sykdommen endte med at hun ble liggende bevisstløs ei uke på et akuttmottak, før hun døde.

«HIGH FIVE»: Denne 11-åringen vil nok huske 23. mars 2010. Foto: Larry Downing / Reuters / SCANPIX
«HIGH FIVE»: Denne 11-åringen vil nok huske 23. mars 2010. Foto: Larry Downing / Reuters / SCANPIX Vis mer

- Jeg vil ikke at noen andre barn skal gjennomgå smerten som vår familie har opplevd. Bestemor og jeg vil at Obama og kongressen og alle sammen skal gå sammen og hjelpe med å få helsereformen vedtatt, sa Marcelas Owens etter at han hadde blitt dratt inn i den spesielle valgkampen.

Det skjedde da han dukket opp på et folkemøte tidligere i år.

- Etter min tale snudde jeg meg, og der sto en liten gutt ved siden av meg, så rett opp på meg med de store brune øynene sine og sa: «Du kan ikke la noe andre dø slik mamma døde». Vel, det satte meg litt ut, fortalte den demokratiske senatoren Patty Murray om møtet.

- Har ikke rettEnkelte har stilt spørsmål med om det er verdt den personlige risikoen å gjøre en mindreårig til talsmann i den ekstremt opphetede debatten. Gutten har måttet tåle å bli latterliggjort av enkelte av reformmotstanderne, som den konservative radioprateren Rush Limbaugh og den famøse men populære kommentatoren Glenn Beck i Fox News.

MOREN: Marcelas ville ikke at noen andre skulle dø på samme måte som moren Tiffany, som han her holder et bilde av. Foto: Alex Wong/ Getty Images / SCANPIX
MOREN: Marcelas ville ikke at noen andre skulle dø på samme måte som moren Tiffany, som han her holder et bilde av. Foto: Alex Wong/ Getty Images / SCANPIX Vis mer

De har kalt demokratenes eksempelhistorie for en «tåreperse» og kalt 11-åringen «Obamas yngste lobbyist».

- Og, jeg vil si til Marcelas Owens: Vel, moren din ville ha dødd uansett, fordi Obamacare trer ikke i kraft før i 2014, sa Limbaugh i sitt radioshow.

Men Marcelas' ser ut til å ha klart å kontre også disse kritikerne.

- Min mor lærte meg alltid at alle kan ha sin egen mening, men det betyr  ikke at de har rett, sa 11-åringen i et intervju ifølge Miami Herald.

Ettermiddagens «high five» med USAs president er nok et øyeblikk han kommer til å huske.

- I dag, etter at folk har forsøkt i nesten et århundre, etter nesten et år med debatt og etter at alle stemmene er talt - så blir helseforsikringsreform til lov i USA, sa Obama da han inntok podiet før signeringen.

VANSKELIG KAMP: 11-åringen har drevet valgkamp for reformen sammen med grandtanten Gina Owens. Foto: Harry Hamburg / AP / SCANPIX
VANSKELIG KAMP: 11-åringen har drevet valgkamp for reformen sammen med grandtanten Gina Owens. Foto: Harry Hamburg / AP / SCANPIX Vis mer

I tillegg til Marcelas Owens pekte Obama på si egen mors kamp mot kreften, uten helsevesenets fulle hjelp.

- Jeg signerer denne loven på vegne av min mor, som kranglet med forsikringsselskapene selv mens hun slet seg gjennom sin siste dager, sa Obama.

Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / SCANPIX
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / SCANPIX Vis mer