Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Loven må forandres

- Det må bli vanskeligere å bli tiltalt for uaktsomt drap, sier stortingspolitiker Jan Simonsen (Frp). Han er opprørt over at Steigen-bonden som mistet sin datter i en traktorulykke, er blitt tiltalt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er for jævlig, er Simonsens private mening.

Som politiker i justiskomiteen vil han, når Stortinget åpner, foreslå en oppmykning av '239 om uaktsomt drap.

Arbeiderpartiets justispolitiker Vidar Bjørnstad sier til Dagbladet at han vil be Justisdepartementet gjennomgå hvordan paragrafen om uaktsomt drap praktiseres av domstol og påtalemyndighet. Heller ikke han er fremmed for en oppmykning. Alt i kjølvannet av den tragiske Steigen-saken, som Dagbladet omtalte i går.

Skjemmes

Simonsen mener Steigen-saken føyer seg inn i et mønster: Påtalemyndigheten tar for ofte ut tiltaler for uaktsomt drap i tilfeller hvor «90 prosent av befolkningen vil karakterisere dødsfallet som en tragisk, men hendelig ulykke».

Han skjemmes over enkelte straffesaker der personen i tillegg til å måtte slite med å ha drept et menneske, for eksempel i en trafikkulykke, må påføres stemplet drapsmann.

- Som justispolitiker kan jeg ikke gå inn i denne aktuelle saken. Men jeg kan si så mye som den viser et behov for å se nærmere på hele lovparagrafen. Påtalemyndigheten har ikke annet valg enn å dømme etter loven. Så vi må nå finne en bedre formulering som ikke rammer så hardt.

Simonsen er som medlem av justiskomiteen blant de som må ta på seg skyld for at Steigen-bonden nå blir en rettslig prøvestein. I høst må han på ny stå i en rettssal og forsvare seg mot beskyldningene om at han har drept sin datter ved uaktsomhet.

Selvpisk

Jusprofessorene Johs. Andenæs og Anders Bratholm sier begge til Dagbladet at utfallet av saken vil dra opp linjene for hva som kan karakteriseres som et uaktsomt drap. Den nyansen er nemlig tåkete etter at Stortinget i 1988 skjerpet lovbestemmelsen.

Og Simonsen går ikke av veien for å piske seg selv litt på politikernes vegne:

- Det er veldig trist hvis dårlig politisk håndverk fra oss på Stortinget skal ramme enkeltpersoner på en slik måte at folk flest oppfatter det som urimelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!