- Loven må forandres

- Det må bli vanskeligere å bli tiltalt for uaktsomt drap, sier stortingspolitiker Jan Simonsen (Frp). Han er opprørt over at Steigen-bonden som mistet sin datter i en traktorulykke, er blitt tiltalt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er for jævlig, er Simonsens private mening.

Som politiker i justiskomiteen vil han, når Stortinget åpner, foreslå en oppmykning av '239 om uaktsomt drap.

Arbeiderpartiets justispolitiker Vidar Bjørnstad sier til Dagbladet at han vil be Justisdepartementet gjennomgå hvordan paragrafen om uaktsomt drap praktiseres av domstol og påtalemyndighet. Heller ikke han er fremmed for en oppmykning. Alt i kjølvannet av den tragiske Steigen-saken, som Dagbladet omtalte i går.

Skjemmes

Simonsen mener Steigen-saken føyer seg inn i et mønster: Påtalemyndigheten tar for ofte ut tiltaler for uaktsomt drap i tilfeller hvor «90 prosent av befolkningen vil karakterisere dødsfallet som en tragisk, men hendelig ulykke».

Han skjemmes over enkelte straffesaker der personen i tillegg til å måtte slite med å ha drept et menneske, for eksempel i en trafikkulykke, må påføres stemplet drapsmann.

- Som justispolitiker kan jeg ikke gå inn i denne aktuelle saken. Men jeg kan si så mye som den viser et behov for å se nærmere på hele lovparagrafen. Påtalemyndigheten har ikke annet valg enn å dømme etter loven. Så vi må nå finne en bedre formulering som ikke rammer så hardt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer