Loven: maks 30 timer Tiltalen: 96-timers uke

Butikk-ektepar i historisk rettssak.

DE GODE HJELPERNE:  En tv-dokumentar om filippinske au pair-kvinners vilkår i Norge ble vist tidligere i år. Illustrasjonsfoto: NIna Hansen/Dagbladet.
DE GODE HJELPERNE: En tv-dokumentar om filippinske au pair-kvinners vilkår i Norge ble vist tidligere i år. Illustrasjonsfoto: NIna Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang skal en norsk domstol sette grenser for hvor langt en vertsfamilie kan presse en au pair til å jobbe i hjemmet - og utenfor.

Et butikk-ektepar i Bærum risikerer inntil fem års fengsel for en tiltale om tvangsarbeid overfor to au pair-kvinner fra Filippinene når en åtte dager lang sak med et 30-talls vitner starter i Oslo tingrett mandag.

Siden au pair-ordningen ble formalisert i Norge på 1970-tallet, har maksimal arbeidstid for au pairer vært fem timer om dagen eller 30 timer i uka med lett husarbeid i vertsfamiliens hjem. Og ingen andre steder.

Ifølge tiltalen har de to kvinnene fra Filippinene blitt tvunget til å jobbe uten ekstra betaling opptil 96 timer i uka - ikke bare i hjemmet, men også i Rema 1000-butikken som ekteparet drev på Nadderud i Bærum.

Mistet Rema 1000-kontrakt De tiltalte har mistet kontrakten med Rema 1000 og Reitan-gruppen etter at påstander om tvangsarbeid ble en politi- og og påtalesak. De driver nå forretning for en annen dagligvarekjede.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld for tvangsarbeid, sier forsvarer til den tiltalte kvinnen (39), advokat Silje Steenvaag, til Dagbladet. Advokatfullmektig Gunhild Vehusheia er bistandsadvokat den ene av kvinnene (32), som først var innkalt som vitne. Men påtalemyndigheten endret hennes status til fornærmet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer